Ympäristöaapinen lähiruoan ja siivouksen ammattilaisille : Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluiden ympäristöohjelma
Hassinen, Mia (2010)
Hassinen, Mia
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010102013848
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010102013848
Tiivistelmä
Laajan vaikuttavuuden vuoksi julkisilla organisaatioilla (valtio ja kunnat) on erityinen rooli hyvinvoinnin edistäjänä, uusien innovaatioiden lanseeraajana sekä kielteisten ympäristövaikutusten pienentäjänä. Tämän opinnäytetyön tärkein tavoite oli tehdä Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluille ympäristöohjelma, jonka avulla toiminnasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia voidaan vähentää. Ympäristöohjelma sisältää päämäärät, toimenpiteet tavoitteiden toteuttamiseksi sekä mittarit päämäärien toteutumisen arvioimiseksi. Pitkän aikavälin tavoitteena oli saada aikaan pysyviä muutoksia toimintatapoihin sekä taloudellisia säästöjä materiaalien, veden ja energian kulutukseen. Omalla esimerkillään Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut haluaa kannustaa asiakkaitaan, yhteistyökumppaneitaan ja muita julkisia ruoka- ja puhtauspalveluorganisaatioita ottamaan ympäristönäkökohdat huomioon työssään ja päätöksissään.
Työn aikana tehtiin ympäristökatselmus, jossa selvitettiin organisaation nykyiset toimintatavat sekä käytettävät materiaalit ja niiden kulutusmäärät. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin useiden tietojärjestelmien raportteja, yksiköiden toiminnasta vastaaville työntekijöille lähetettyjä kyselylomakkeita nykyisistä toimintatavoista sekä suullisen ja kirjallisen palautteen keräystä henkilöstöltä.
Ympäristökatselmuksen tulosten perusteella Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluille on laadittu kaksiosainen ympäristöohjelma: keskeiset päämäärät sisältävät toimenpidekortit ja erillinen Ympäristöaapinen lähiruoan ja siivouksen ammattilaisille –opas. Toimenpidekortteihin määritellyt päämäärät ovat 1. Materiaalien käytön vähentäminen, 2. Jätemäärän vähentäminen ja kierrätyksen lisääminen, 3. Energiankulutuksen vähentäminen, 4. Vedenkulutuksen vähentäminen sekä 5. Kuljetusten ja ajokilometrien vähentäminen. Jokaiselle päämäärälle on asetettu tavoitteita, nimetty toimenpiteet kuinka tavoitteisiin päästään, aikataulu toteutukselle, vastuuhenkilöt sekä mittarit. Lisäksi on arvioitu toimenpiteiden toteuttamisen aiheuttamat kustannukset sekä toimenpiteiden vaikutuksia ja niillä saavutettavia säästöjä.
Ympäristöaapinen lähiruoan ja siivouksen ammattilaisille –oppaaseen on koottu käytännön neuvoja ja keinoja, joilla jokainen ruoan ja siivouksen ammattilainen voi vähentää oman työnsä ympäristövaikutuksia. Nämä keinot omalta osaltaan mahdollistavat toimenpidekorteissa asetettujen tavoitteiden toteutumisen.
Työn aikana tehtiin ympäristökatselmus, jossa selvitettiin organisaation nykyiset toimintatavat sekä käytettävät materiaalit ja niiden kulutusmäärät. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin useiden tietojärjestelmien raportteja, yksiköiden toiminnasta vastaaville työntekijöille lähetettyjä kyselylomakkeita nykyisistä toimintatavoista sekä suullisen ja kirjallisen palautteen keräystä henkilöstöltä.
Ympäristökatselmuksen tulosten perusteella Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluille on laadittu kaksiosainen ympäristöohjelma: keskeiset päämäärät sisältävät toimenpidekortit ja erillinen Ympäristöaapinen lähiruoan ja siivouksen ammattilaisille –opas. Toimenpidekortteihin määritellyt päämäärät ovat 1. Materiaalien käytön vähentäminen, 2. Jätemäärän vähentäminen ja kierrätyksen lisääminen, 3. Energiankulutuksen vähentäminen, 4. Vedenkulutuksen vähentäminen sekä 5. Kuljetusten ja ajokilometrien vähentäminen. Jokaiselle päämäärälle on asetettu tavoitteita, nimetty toimenpiteet kuinka tavoitteisiin päästään, aikataulu toteutukselle, vastuuhenkilöt sekä mittarit. Lisäksi on arvioitu toimenpiteiden toteuttamisen aiheuttamat kustannukset sekä toimenpiteiden vaikutuksia ja niillä saavutettavia säästöjä.
Ympäristöaapinen lähiruoan ja siivouksen ammattilaisille –oppaaseen on koottu käytännön neuvoja ja keinoja, joilla jokainen ruoan ja siivouksen ammattilainen voi vähentää oman työnsä ympäristövaikutuksia. Nämä keinot omalta osaltaan mahdollistavat toimenpidekorteissa asetettujen tavoitteiden toteutumisen.