Omavalvontasuunnitelman laatiminen : case: Jari Björn Oy
Räty, Riia (2010)
Räty, Riia
Lahden ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010100613482
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010100613482
Tiivistelmä
Toiminnallisen opinnäytetyön aiheena oli laatia uusi, kirjallinen omavalvontasuunnitelma Jari Björn Oy:lle. Kirjallista omavalvontasuunnitelmaa on vaadittu elintarvikealan toimijoilta vuodesta 1995 lähtien, jolloin Suomi liittyi Euroopan Unioniin, ja EU:n asettama elintarvikehygieniadirektiivi alkoi koskea myös suomalaisia yrityksiä. Vuonna 2006 Suomessa tuli voimaan uusi elintarvikelaki (23/2006), joka toi mukanaan uusia vaatimuksia omavalvonnan toteuttamiseen. Uuden lain myötä elintarvikealan toimijoilta alettiin vaatia kirjallisen omavalvontasuunnitelman lisäksi omavalvonnan toteuttamista HACCP -menetelmää (Hazard Analysis Critical Control Points eli vaara-analyysi kriittisistä hallintapisteistä) apuna käyttäen.
Kohdeyritys muutti tuotantonsa uusiin tiloihin alkuvuonna 2010, jolloin syntyi myös tarve uudelle omavalvontasuunnitelmalle. Yrityksen vanha omavalvontasuunnitelma oli laadittu vuosia sitten, se ei vastannut enää yrityksen toimintaa, eikä vanhaa suunnitelmaa ollut päivitetty vuosien varrella toiminnan muuttuessa. Näin ollen oli helpompi laatia kokonaan uusi suunnitelma vanhan päivittämisen sijasta.
Laadittavalle omavalvontasuunnitelmalle asetettiin elintarvikelain sekä terveystarkastajan vaatimuksia vastaavat tavoitteet yhdessä yrityksen toimitusjohtajan kanssa. Toimitusjohtaja antoi myös tarvittavia tietoja esimerkiksi tuotteista, tuotannon vaiheista ja yrityksen toimintatavoista, ja suunnitelman laatimisessa käytettiin apuna yrityksen vanhaa omavalvontasuunnitelmaa.
Omavalvontasuunnitelmasta haluttiin tehdä mahdollisimman yksinkertainen ja käytännöllinen, mutta kuitenkin omavalvonnalle asetettujen vaatimusten mukainen. Toimiva omavalvonta ja kattava omavalvontasuunnitelma ovat avaintekijöitä yrityksen menestyvässä toiminnassa.
Kohdeyritys muutti tuotantonsa uusiin tiloihin alkuvuonna 2010, jolloin syntyi myös tarve uudelle omavalvontasuunnitelmalle. Yrityksen vanha omavalvontasuunnitelma oli laadittu vuosia sitten, se ei vastannut enää yrityksen toimintaa, eikä vanhaa suunnitelmaa ollut päivitetty vuosien varrella toiminnan muuttuessa. Näin ollen oli helpompi laatia kokonaan uusi suunnitelma vanhan päivittämisen sijasta.
Laadittavalle omavalvontasuunnitelmalle asetettiin elintarvikelain sekä terveystarkastajan vaatimuksia vastaavat tavoitteet yhdessä yrityksen toimitusjohtajan kanssa. Toimitusjohtaja antoi myös tarvittavia tietoja esimerkiksi tuotteista, tuotannon vaiheista ja yrityksen toimintatavoista, ja suunnitelman laatimisessa käytettiin apuna yrityksen vanhaa omavalvontasuunnitelmaa.
Omavalvontasuunnitelmasta haluttiin tehdä mahdollisimman yksinkertainen ja käytännöllinen, mutta kuitenkin omavalvonnalle asetettujen vaatimusten mukainen. Toimiva omavalvonta ja kattava omavalvontasuunnitelma ovat avaintekijöitä yrityksen menestyvässä toiminnassa.