Omavalvontasuunnitelma Wiener Paakarille
Vierimaa, Janne (2010)
Vierimaa, Janne
Laurea-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010060111097
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010060111097
Tiivistelmä
Vuonna 1995 säädettiin laki, jossa kaikilta elintarvikealan yrityksiltä vaaditaan pakollinen kirjallinen omavalvontasuunnitelma. Lailla pyritään turvaamaan elintarvikkeiden laatu tuotannosta kuluttajalle. Elintarvikevalvonnasta vastaa yrittäjät, mutta viranomaiset valvovat lain toteutumista. Omavalvontasuunnitelmat pitää tehdä käyttäen HACCP-järjestelmää. Järjestelmässä arvioidaan vaarat ja tehdään riskien hallitsemiselle ohjeistukset.
Wiener Paakari on Järvenpäässä sijaitseva yritys. Sen toimintaan kuuluu leipomo, kahvila ja lounasravintola. Yritys on perustettu vuonna 1984 ja ravintola aloitti toimintansa 2000-luvulla. Tämän opinnäytetyön kirjoittaja suoritti opintoihinsa liittyvät työharjoittelut Wiener Paakarin ravintolassa. Työharjoittelun aikana hän havaitsi yrityksen omavalvontasuunnitelmassa puutteita ja päivityksen tarpeen. Hän päätti tehdä omavalvontasuunnitelman opinnäytetyönään.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tehdä selkeä ja ymmärrettävä omavalvontasuunnitelma, joka vastaa nykyisiä vaatimuksia. Opinnäytetyö sisältää omavalvonnan teoriaa, ohjeita suunnitelman laatimiseen, omavalvontasuunnitelman ja siihen liittyvät lomakkeet. Myöhemmin Wiener Paakarin henkilökunta perehdytettiin toimimaan valmiin suunnitelman mukaisesti. Paikallinen elintarviketarkastaja arvioi ja hyväksyi omavalvontasuunnitelman. Palautetta antoivat myös yrityksen henkilökunta.
Wiener Paakari on Järvenpäässä sijaitseva yritys. Sen toimintaan kuuluu leipomo, kahvila ja lounasravintola. Yritys on perustettu vuonna 1984 ja ravintola aloitti toimintansa 2000-luvulla. Tämän opinnäytetyön kirjoittaja suoritti opintoihinsa liittyvät työharjoittelut Wiener Paakarin ravintolassa. Työharjoittelun aikana hän havaitsi yrityksen omavalvontasuunnitelmassa puutteita ja päivityksen tarpeen. Hän päätti tehdä omavalvontasuunnitelman opinnäytetyönään.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tehdä selkeä ja ymmärrettävä omavalvontasuunnitelma, joka vastaa nykyisiä vaatimuksia. Opinnäytetyö sisältää omavalvonnan teoriaa, ohjeita suunnitelman laatimiseen, omavalvontasuunnitelman ja siihen liittyvät lomakkeet. Myöhemmin Wiener Paakarin henkilökunta perehdytettiin toimimaan valmiin suunnitelman mukaisesti. Paikallinen elintarviketarkastaja arvioi ja hyväksyi omavalvontasuunnitelman. Palautetta antoivat myös yrityksen henkilökunta.