Työpaikkamanuaali monikulttuurisen ravintolan työntekijöille. Esimerkkinä intialainen ravintola Namaskaar Bulevardi
Ristola, Saara (2010)
Ristola, Saara
Laurea-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052410383
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052410383
Tiivistelmä
Tarve työntekijöiden työpaikkamanuaalin tekemiseen ilmeni viime vuonna monikulttuurisessa intialaisessa ravintolassa Namaskaar Bulevardissa, kun yritykseen palkattiin useita uusia työn-tekijöitä. Uusien työntekijöiden perehdytys jäi puolitiehen ja ongelmia sekä ristiriitoja syntyi uusien ja vanhojen työntekijöiden välille useista eri asioista. Yrityksessä työskentelee enim-mäkseen intialaisia työntekijöitä ja suomalainen kantaväestö on jäänyt vähemmistöksi. Opin-näytetyön toimeksiantajana on ravintolan omistava perheyritys, The Best Indian Restaurants Oy.
Opinnäytetyössä tutkitaan monikulttuurisuutta työpaikalla, perehdytyksen merkitystä, Laatu-tonni-ohjelmaa ja sen merkitystä työympäristöön ja työntekijän työpaikkamanuaaliin sekä työntekijöiden työpaikkamanuaalin tekemistä monikulttuuriseen työpaikkaan. Tutkimus teh-tiin, jotta yrityksen johtoportaassa ymmärrettäisiin paremmin, mistä ongelmatilanteet joh-tuivat ja kuinka näitä tilanteita voitaisiin välttää jokapäiväisessä työskentelyssä, uusien työn-tekijöiden perehdytyksessä sekä työntekijöiden työpaikkamanuaalissa.
Tutkimus tehtiin toimintatutkimuksen avulla. Työpaikalla kokeiltiin erilaisia lähestymistapoja tehdä muutoksia työskentelyyn sekä käytäntöihin työpaikalla. Monissa tilanteissa lähestymis-tapoja täytyi muuttaa ja ohjeistuksia tehdä uudestaan. Toimintatutkimusta hyödynnettiin tekemällä muutoksia suunnitelman, kokeilun ja havainnoinnin jälkeen. Työn tuloksena syntyi työntekijöiden työpaikkamanuaali monikulttuuriseen työpaikkaan, joka viedään kokonaisuu-dessaan käytäntöön kesäkuussa 2010.
Toimeksiantajayritys on kokenut opinnäytetyön hyväksi ja heidän kriteerinsä täyttäväksi. Opinnäytetyö on tällä hetkellä vain suomenkielinen ja toimeksiantajayritys teettää opinnäyte-työn englanniksi, jotta yrityksen englanninkieliset työntekijät pystyvät käyttämään työnteki-jän manuaalia.
Opinnäytetyössä tutkitaan monikulttuurisuutta työpaikalla, perehdytyksen merkitystä, Laatu-tonni-ohjelmaa ja sen merkitystä työympäristöön ja työntekijän työpaikkamanuaaliin sekä työntekijöiden työpaikkamanuaalin tekemistä monikulttuuriseen työpaikkaan. Tutkimus teh-tiin, jotta yrityksen johtoportaassa ymmärrettäisiin paremmin, mistä ongelmatilanteet joh-tuivat ja kuinka näitä tilanteita voitaisiin välttää jokapäiväisessä työskentelyssä, uusien työn-tekijöiden perehdytyksessä sekä työntekijöiden työpaikkamanuaalissa.
Tutkimus tehtiin toimintatutkimuksen avulla. Työpaikalla kokeiltiin erilaisia lähestymistapoja tehdä muutoksia työskentelyyn sekä käytäntöihin työpaikalla. Monissa tilanteissa lähestymis-tapoja täytyi muuttaa ja ohjeistuksia tehdä uudestaan. Toimintatutkimusta hyödynnettiin tekemällä muutoksia suunnitelman, kokeilun ja havainnoinnin jälkeen. Työn tuloksena syntyi työntekijöiden työpaikkamanuaali monikulttuuriseen työpaikkaan, joka viedään kokonaisuu-dessaan käytäntöön kesäkuussa 2010.
Toimeksiantajayritys on kokenut opinnäytetyön hyväksi ja heidän kriteerinsä täyttäväksi. Opinnäytetyö on tällä hetkellä vain suomenkielinen ja toimeksiantajayritys teettää opinnäyte-työn englanniksi, jotta yrityksen englanninkieliset työntekijät pystyvät käyttämään työnteki-jän manuaalia.