Säilörehuruokinnan optimointi lammastaloudessa
Haapala, Jonna (2010)
Haapala, Jonna
Hämeen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005129080
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005129080
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli selvittää, millainen säilörehu on lammastaloudessa optimaalisin kullekin eläinryhmälle, miten tällainen rehu tilalla tuotetaan sekä havainnollistaa mitkä ovat optimaalisen säilörehun vaikutukset lampaiden ruokintakustannuksessa. Lisäksi työssä tarkasteltiin myös lampaiden laidunnusta ja laitumen maksimaalista hyödynnystä lampaiden ruokinnassa. Työn tavoitteena oli lisäksi esitellä työvälineitä, joita hyödyntämällä tuottaja pystyy tehostamaan säilörehuntuotantoa ja tarkentamaan ruokinnan suunnittelua.
Työn teoreettisena pohjana toimivat kotimaiset ja ulkomaiset lampaiden ruokintaa ja rehun hyväksikäyttöä tarkastelleet tutkimukset, sekä kirjallisista lähteistä hankittu tieto tehokkaan nurmirehuntuotannon periaatteista. Tietoa lampaille optimaalisen säilörehun ominaisuuksista kerättiin yhteen useista kirjallisista lähteistä ja niitä vertailtiin eri tuotantovaiheissa olevien eläinten ravinnontarpeisiin ja syöntikykyyn Optimaalisen säilörehun vaikutuksia lampaiden ruokintaan ja ruokintakustannuksiin työssä havainnollistettiin mallilaskelmien avulla. Laskelmissa vertailtiin kahden erilaisen lammaskatraan ruokinnan muodostumista, kun ruokinnan pohjana käytetään kolmea ruokinnalliselta laadultaan erilaista säilörehua. Näiden ruokintamallilaskelmien tiedoilla laadittujen kustannusvertailujen pohjalta havainnollistettiin säilörehun laadun vaikutusta ruokintakustannuksiin.
Työn tuloksina havaittiin, että tavoiteltaessa rehua, joka vastaa parhaalla mahdollisella tavalla eläimen ravinnontarvenormeja, täytyy eläinryhmät jakaa kahteen osaan tuotosvaiheen mukaan. Käytettäessä ruokinnan pohjana korkean sulavuuden omaavaa säilörehua sen käyttömäärät luonnonpainokiloina sekä ruokintakustannukset eläintä kohti ovat alhaisimmat.
Työn teoreettisena pohjana toimivat kotimaiset ja ulkomaiset lampaiden ruokintaa ja rehun hyväksikäyttöä tarkastelleet tutkimukset, sekä kirjallisista lähteistä hankittu tieto tehokkaan nurmirehuntuotannon periaatteista. Tietoa lampaille optimaalisen säilörehun ominaisuuksista kerättiin yhteen useista kirjallisista lähteistä ja niitä vertailtiin eri tuotantovaiheissa olevien eläinten ravinnontarpeisiin ja syöntikykyyn Optimaalisen säilörehun vaikutuksia lampaiden ruokintaan ja ruokintakustannuksiin työssä havainnollistettiin mallilaskelmien avulla. Laskelmissa vertailtiin kahden erilaisen lammaskatraan ruokinnan muodostumista, kun ruokinnan pohjana käytetään kolmea ruokinnalliselta laadultaan erilaista säilörehua. Näiden ruokintamallilaskelmien tiedoilla laadittujen kustannusvertailujen pohjalta havainnollistettiin säilörehun laadun vaikutusta ruokintakustannuksiin.
Työn tuloksina havaittiin, että tavoiteltaessa rehua, joka vastaa parhaalla mahdollisella tavalla eläimen ravinnontarvenormeja, täytyy eläinryhmät jakaa kahteen osaan tuotosvaiheen mukaan. Käytettäessä ruokinnan pohjana korkean sulavuuden omaavaa säilörehua sen käyttömäärät luonnonpainokiloina sekä ruokintakustannukset eläintä kohti ovat alhaisimmat.