Kasvisruokailukokemuksia Lappeenrannassa
Ruotsalainen, Elisa (2010)
Ruotsalainen, Elisa
Saimaan ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201004287150
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201004287150
Tiivistelmä
Tarkoituksena oli selvittää kasvisruokailun tämänhetkistä tilannetta Lappeenrannan ravintoloissa lakto-ovovegetaarisen ruokavalion näkökulmasta. Lappeenranta on kaupunki Kaakkois-Suomessa, jonka asukasluku on ollut alkuvuodesta 2010 noin 72 000. Tutkimuksen kohteena oli kymmenen myös lounasta tarjoavaa ravintolaa.
Työ oli kvalitatiivinen tutkimus, johon kerättiin tietoa lounaasta kasvisruokailijalle mysteerikuluttaja-menetelmällä sekä haastattelemalla kasvisruokailijoita ja ravintoloiden henkilökuntaa. Mysteerikuluttaja- tutkimus tehtiin lounasaikaan ja sen tulosten arviointia varten luotiin kriteerit käyttäen Kansaneläkelaitoksen suositusta opiskelijalounaalle.
Teoriaosuudessa selvitettiin lakto-ovovegetarismia ravinnosta saatavien elintärkeiden vitaaliaineiden sekä proteiinin lähteiden kautta. Myös tutkimusmenetelmiä, kasvisruokailijoiden motiiveja ja kokemuksia selvitettiin. Tutkimuksessa haastateltiin myös kolmea ravintola-alan ammattilaista heidän näkemyksistään kasvisruoasta ravintolassa.
Tutkimus osoitti, että kriteerien mukaista kasvisruokaa löytyy melkein joka ravintolasta, mutta ruoka on hyvin samanlaista monissa paikoissa, eikä ruoka usein kohtaa kasvisruoka-asiakkaiden toiveita. Ravintoloiden henkilökunnan mukaan kasvisruokaa ei osata niin hyvin markkinoida, että se tavoittaisi toivotusti asiakkaat. Mysteerikulutus tutkimuksessa sekä asiakashaastattelujen perusteella markkinoinnin osalta huomattiin parantamisen varaa. Ravintolat kaipasivat lisätietoa kasvisruokailijoiden toiveista, jotta tulevaisuudessa kasvisruokailu voitaisiin kehittää.
Työ oli kvalitatiivinen tutkimus, johon kerättiin tietoa lounaasta kasvisruokailijalle mysteerikuluttaja-menetelmällä sekä haastattelemalla kasvisruokailijoita ja ravintoloiden henkilökuntaa. Mysteerikuluttaja- tutkimus tehtiin lounasaikaan ja sen tulosten arviointia varten luotiin kriteerit käyttäen Kansaneläkelaitoksen suositusta opiskelijalounaalle.
Teoriaosuudessa selvitettiin lakto-ovovegetarismia ravinnosta saatavien elintärkeiden vitaaliaineiden sekä proteiinin lähteiden kautta. Myös tutkimusmenetelmiä, kasvisruokailijoiden motiiveja ja kokemuksia selvitettiin. Tutkimuksessa haastateltiin myös kolmea ravintola-alan ammattilaista heidän näkemyksistään kasvisruoasta ravintolassa.
Tutkimus osoitti, että kriteerien mukaista kasvisruokaa löytyy melkein joka ravintolasta, mutta ruoka on hyvin samanlaista monissa paikoissa, eikä ruoka usein kohtaa kasvisruoka-asiakkaiden toiveita. Ravintoloiden henkilökunnan mukaan kasvisruokaa ei osata niin hyvin markkinoida, että se tavoittaisi toivotusti asiakkaat. Mysteerikulutus tutkimuksessa sekä asiakashaastattelujen perusteella markkinoinnin osalta huomattiin parantamisen varaa. Ravintolat kaipasivat lisätietoa kasvisruokailijoiden toiveista, jotta tulevaisuudessa kasvisruokailu voitaisiin kehittää.