IIKAN KAKKU : Allergisen lapsiperheen reseptikokoelma
Ekholm, Tuija (2010)
Ekholm, Tuija
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2010
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201003125604
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201003125604
Tiivistelmä
Tuija Ekholm. Iikan kakku. Allergisen lapsiperheen reseptikokoelma. Pori, kevät 2010, 47 s., 1 liite.
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Länsi, Pori. Hoitoalan koulutusohjelma, Diakonisen hoitotyön suuntautumisvaihtoehto, sairaanhoitaja-diakonissa (AMK).
Toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa ruoka-aineallergiaa sairastavan tai heidän kanssaan tekemisissä olevien avuksi reseptikokoelma diakonisen hoitotyön arvojen ja arjen käytännön pohtimiseen innostavalta pohjalta. Ydinkysymyksenä oli pohtia, mitä tarkoittaa toisen ihmisen tarpeiden hoitava kohtaaminen.
IIkan kakku -reseptikokoelma toteutettiin joulukuussa 2009. Sen lähtökohtana oli Raamatusta Paavalin kehotus Galatalaisille ”Kantakaa toistenne taakkoja” (Gal. 6:2). Reseptikokoelman suunnittelu pohjautui huomioille siitä, miten vähän diakoniatyössä, osastoilla, poliklinikoilla ja kirjastoissa työntekijät osaavat hakea tai tarjota ruoka-aineallergioita sairastaville perusruoka-aineista valmistettavien ruokien ohjeita. Erilaisissa ammatillisissa sekä vertaistukiyhteyksissä vastaan tulleet mielipiteet vahvistivat ajatusta siitä, miten suuri tarve tällaisille tuotoksille on olemassa. Iikan kakku -reseptikokoelma oli mahdollista toteuttaa omakohtaisilla kokemuksilla lapsen ruoka-aineallergioista. Ruoka-aineallergiat rajattiin lehmänmaito-, kananmuna-, sitrus-, maapähkinä-, mansikka-, manteli- ja kiiviallergioihin.
Reseptikokoelman toteuttaminen antoi opinnäytetyön tekijälle mahdollisuuden ammatilliseen kasvuun. Prosessi kokonaisuudessaan oli haastava ja mielekäs. Tekijä sai käyttää omaa aiempaa ammattitaitoaan ja koulutuksiaan sekä laajentaa, täydentää ja syventää tietojaan niin ruoka-aineallergioista kuin sairastavan lapsen perheen hädän kohtaamisessa.
Reseptikokoelmasta hyötyvät lapsiperheiden ja heidän läheistensä lisäksi erilaiset vanhempainyhdistykset, seurakunnat, neuvolat, allergiayhdistykset ja -poliklinikat, sairaalan eri osastojen hoitohenkilökunta, erilaisia korvaavia ravintoainetuotteita valmistavat tahot, omaishoitajat sekä perhepäivähoitajat.
Perheen oma asiantuntemus tuen tarpeensa suhteen tulisi huomioida tukipalveluita suunniteltaessa. Tuottamalla enemmän tietoa sairastavien lapsiperheiden terveyteen liittyvistä arkielämän kokemuksista voidaan lisätä hoitoalan työntekijöiden valmiuksia monialaiseen yhteistyöhön perheiden tukemiseksi positiivisella tavalla.
Iikan kakku -reseptikokoelma on tallennettu sähköiseen muotoon DIAKin internetsivuille kirjasto- ja tietokantapalveluihin ammattikorkeakoulujen yhteiseen Theseus -tietokantaan.
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Länsi, Pori. Hoitoalan koulutusohjelma, Diakonisen hoitotyön suuntautumisvaihtoehto, sairaanhoitaja-diakonissa (AMK).
Toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa ruoka-aineallergiaa sairastavan tai heidän kanssaan tekemisissä olevien avuksi reseptikokoelma diakonisen hoitotyön arvojen ja arjen käytännön pohtimiseen innostavalta pohjalta. Ydinkysymyksenä oli pohtia, mitä tarkoittaa toisen ihmisen tarpeiden hoitava kohtaaminen.
IIkan kakku -reseptikokoelma toteutettiin joulukuussa 2009. Sen lähtökohtana oli Raamatusta Paavalin kehotus Galatalaisille ”Kantakaa toistenne taakkoja” (Gal. 6:2). Reseptikokoelman suunnittelu pohjautui huomioille siitä, miten vähän diakoniatyössä, osastoilla, poliklinikoilla ja kirjastoissa työntekijät osaavat hakea tai tarjota ruoka-aineallergioita sairastaville perusruoka-aineista valmistettavien ruokien ohjeita. Erilaisissa ammatillisissa sekä vertaistukiyhteyksissä vastaan tulleet mielipiteet vahvistivat ajatusta siitä, miten suuri tarve tällaisille tuotoksille on olemassa. Iikan kakku -reseptikokoelma oli mahdollista toteuttaa omakohtaisilla kokemuksilla lapsen ruoka-aineallergioista. Ruoka-aineallergiat rajattiin lehmänmaito-, kananmuna-, sitrus-, maapähkinä-, mansikka-, manteli- ja kiiviallergioihin.
Reseptikokoelman toteuttaminen antoi opinnäytetyön tekijälle mahdollisuuden ammatilliseen kasvuun. Prosessi kokonaisuudessaan oli haastava ja mielekäs. Tekijä sai käyttää omaa aiempaa ammattitaitoaan ja koulutuksiaan sekä laajentaa, täydentää ja syventää tietojaan niin ruoka-aineallergioista kuin sairastavan lapsen perheen hädän kohtaamisessa.
Reseptikokoelmasta hyötyvät lapsiperheiden ja heidän läheistensä lisäksi erilaiset vanhempainyhdistykset, seurakunnat, neuvolat, allergiayhdistykset ja -poliklinikat, sairaalan eri osastojen hoitohenkilökunta, erilaisia korvaavia ravintoainetuotteita valmistavat tahot, omaishoitajat sekä perhepäivähoitajat.
Perheen oma asiantuntemus tuen tarpeensa suhteen tulisi huomioida tukipalveluita suunniteltaessa. Tuottamalla enemmän tietoa sairastavien lapsiperheiden terveyteen liittyvistä arkielämän kokemuksista voidaan lisätä hoitoalan työntekijöiden valmiuksia monialaiseen yhteistyöhön perheiden tukemiseksi positiivisella tavalla.
Iikan kakku -reseptikokoelma on tallennettu sähköiseen muotoon DIAKin internetsivuille kirjasto- ja tietokantapalveluihin ammattikorkeakoulujen yhteiseen Theseus -tietokantaan.