Erityisruokavalio-opas LUMA-keskus Majakan keittiölle
Syvävirta, Jaana (2009)
Syvävirta, Jaana
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002252531
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002252531
Tiivistelmä
Erityisruokavalioasiakkaita on runsaasti tänä päivänä ja asiakkaiden tarpeiden huomioiminen yhä yksilöllisemmin
asettaa haasteita ruokapalvelulle. Erityisruokavalioiden toteuttamiseen tarvitaan ammattitaitoinen henkilökunta ja
hyvä ohjeistus, jotta virheiltä vältyttäisiin. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää toimiva ja käytännön työtä
helpottava erityisruokavalio-opas Iisalmen kaupungin LUMA-keskus Majakan keskuskeittiölle. Oppaan avulla
pyritään varmistamaan eritysiruokavalioasiakkaille turvallinen ja laadukas ruokapalvelu.
Opinnäytetyö on luonteeltaan toiminnallinen ja oppaan kehittämisessä sovellettiin tuotekehitysprosessin vaiheita.
Oppaan sisältöön liittyviä tarpeita kartoitettiin kyselyllä, joka tehtiin LUMA-keskus Majakan dieettikokeille ja Iisalmen
kaupungin keskuskeittiöiden ravitsemisesimiehille. Lisäksi oppaan suunnittelussa hyödynnettiin kirjallisuudesta
löytyvää uusinta tietoa. Opas sisältää tietoa yleisimmistä erityisruokavlioista ja niiden käytännön toteuttamisesta
Oppaasta tuli käytännöllinen työkalu dieettikokeille. Oppaassa olevat ruokaohjeet helpottavat raaka-aineiden valintaa
ja ruokien valmistamista. Opas on koottuna kansioon, jolloin sen käyttö on vaivatonta. Opas löytyy myös
sähköisessä muodossa jolloin päivitys onnistuu helposti. Opasta voidaan hyödyntää myös muissa kaupungin keskuskeittiöissä.
asettaa haasteita ruokapalvelulle. Erityisruokavalioiden toteuttamiseen tarvitaan ammattitaitoinen henkilökunta ja
hyvä ohjeistus, jotta virheiltä vältyttäisiin. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää toimiva ja käytännön työtä
helpottava erityisruokavalio-opas Iisalmen kaupungin LUMA-keskus Majakan keskuskeittiölle. Oppaan avulla
pyritään varmistamaan eritysiruokavalioasiakkaille turvallinen ja laadukas ruokapalvelu.
Opinnäytetyö on luonteeltaan toiminnallinen ja oppaan kehittämisessä sovellettiin tuotekehitysprosessin vaiheita.
Oppaan sisältöön liittyviä tarpeita kartoitettiin kyselyllä, joka tehtiin LUMA-keskus Majakan dieettikokeille ja Iisalmen
kaupungin keskuskeittiöiden ravitsemisesimiehille. Lisäksi oppaan suunnittelussa hyödynnettiin kirjallisuudesta
löytyvää uusinta tietoa. Opas sisältää tietoa yleisimmistä erityisruokavlioista ja niiden käytännön toteuttamisesta
Oppaasta tuli käytännöllinen työkalu dieettikokeille. Oppaassa olevat ruokaohjeet helpottavat raaka-aineiden valintaa
ja ruokien valmistamista. Opas on koottuna kansioon, jolloin sen käyttö on vaivatonta. Opas löytyy myös
sähköisessä muodossa jolloin päivitys onnistuu helposti. Opasta voidaan hyödyntää myös muissa kaupungin keskuskeittiöissä.