Ikääntyvän ihmisen kasvisruokavalio Nurmikodissa
Valkama, Nina (2010)
Valkama, Nina
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002212411
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002212411
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aihe oli ikääntyvän ihmisen kasvisruokavalio. Opinnäytetyössä käsiteltiin ikääntyneen ihmisen ravitsemusta, ravinnontarvetta ja ravitsemusongelmia. Työssä käsiteltiin kasvisruokavalioon johtavia syitä ja kasvisruokavalion historiaa. Kasvisruokavalion terveys- ja haittavaikutukset olivat yhtenä työn aihealueena. Lähtökohtana työlle oli Adventtikirkon vanhainkoti Nurmikoti, Tampereen Nurmessa. Työn yhtenä osa-alueena oli suunnitella Nurmikodin vanhainkodille 6 viikon kiertävä ruokalista.
Ikääntyminen vaikuttaa monin tavoin ravitsemustilaan. Ravitsemushoidon mahdollisuudet ikääntyneen toimintakyvyn ja elämänlaadun ylläpitämiseksi ovat hyödyntämättä. Ruokatottumukset ovat yksilöllisiä. Kasvisruokavalioon siirtymisen syyt ovat yksilöllisiä, ekologisia, eettisiä, terveydellisiä tai uskonnollisia. Kasvisruokavalion jatkaminen on ikääntyessä suositeltavaa.
Maittava ja ravitseva ruoka on jokaisena ikäkautena tärkeä osa elämää ja hyvinvointia. Ruokailu on parhaimmillaan päivän kohokohta ja mielihyvän lähde. Ruokalistan suunnittelu on yksi tärkeimmistä ruokahuollon osa-alueista. Ruokalistasuunnittelun tärkein osa-alue on asiakkaan ravitsemuksellisten tarpeiden tyydyttäminen.
Oikein toteutetulla kasvisruokavaliolla on mahdollista täyttää ihmisen ravitsemukselliset perustarpeet. Kasvisruokavalion toteuttaminen vaatii tietoa elintarvikkeista sekä taitoja valmistaa ruokaa. Ruokalistojen käyttöön otto on parantanut vanhainkodin keittiön toimintaa merkittävästi. Kiertävä ruokalista selkeyttää keittiön toimintaa ja antaa ulospäin keittiön toiminnasta positiivisen kuvan.
Ikääntyminen vaikuttaa monin tavoin ravitsemustilaan. Ravitsemushoidon mahdollisuudet ikääntyneen toimintakyvyn ja elämänlaadun ylläpitämiseksi ovat hyödyntämättä. Ruokatottumukset ovat yksilöllisiä. Kasvisruokavalioon siirtymisen syyt ovat yksilöllisiä, ekologisia, eettisiä, terveydellisiä tai uskonnollisia. Kasvisruokavalion jatkaminen on ikääntyessä suositeltavaa.
Maittava ja ravitseva ruoka on jokaisena ikäkautena tärkeä osa elämää ja hyvinvointia. Ruokailu on parhaimmillaan päivän kohokohta ja mielihyvän lähde. Ruokalistan suunnittelu on yksi tärkeimmistä ruokahuollon osa-alueista. Ruokalistasuunnittelun tärkein osa-alue on asiakkaan ravitsemuksellisten tarpeiden tyydyttäminen.
Oikein toteutetulla kasvisruokavaliolla on mahdollista täyttää ihmisen ravitsemukselliset perustarpeet. Kasvisruokavalion toteuttaminen vaatii tietoa elintarvikkeista sekä taitoja valmistaa ruokaa. Ruokalistojen käyttöön otto on parantanut vanhainkodin keittiön toimintaa merkittävästi. Kiertävä ruokalista selkeyttää keittiön toimintaa ja antaa ulospäin keittiön toiminnasta positiivisen kuvan.