Asukkaiden elämänlaatua tukeva ruokailutilanne dementiayksikössä : Toimintatutkimuksellinen työelämän kehittämisprosessi
Niemi, Suvi (2010)
Niemi, Suvi
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002112116
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002112116
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni oli työelämän kehittämisprosessi, jonka tarkoituksena oli kehittää dementiayksikön ruokailutilanteita sen asukkaiden elämänlaatua tukevaksi toiminnaksi. Kohdeyhteisönä oli Kotkalaisen palvelutalo Karhuvuorikodin dementiayksikkö.
Kehittämisprosessissa hyödynnettiin toimintatutkimuksen piirteitä käytäntöjen kehittämiseksi. Kohdeyksikön kehittämishaasteet saatiin esille lähtötilanteen kartoituksen avulla. Prosessin toteutusvaiheen aikana kokeiltiin yhdeksän eri teeman avulla kehittää kohdeyksikön ruokailutilanteita. Jokaista teemaa oli tarkoitus kokeilla viikon ajan kohdeyksikössä. Teemat olivat joko yksikön ympäristöön tai sen toimintatapoihin tehtyjä muutoksia. Kohdeyksikön henkilökunta toteutti toteutusvaiheen itsenäisesti, arvioiden toimintaa arviointilomakkeisiin.
Yhdeksästä kokeillusta teemasta muutamaa hyödynnettiin kohdeyksikön ruokailutilanteissa toteutusvaiheen päätyttyä. Ne teemat, jotka nousivat hoitajien itse kokemien ongelmien pohjalta toteutusvaiheessa kokeiltaviksi, edistivät uusien käytäntöjen omaksumista yksikön toimintaan. Hoitajien kokema kiire työssä sekä asukkaiden alhainen toimintakyky näyttivät olevan suurimpia esteitä uusien toimintatapojen hyödyntämiseksi käytännössä.
Vaikka tämä kehittämisprosessi oli suunniteltu kohdeyksikön tarpeiden pohjalta vastaamaan kyseisen yksikön kehittämishaasteisiin, voidaan prosessimme antia soveltuvin osin hyödyntää myös muissa dementoituneiden hoidon kehittämisestä innostuneissa yksiköissä.
Kehittämisprosessissa hyödynnettiin toimintatutkimuksen piirteitä käytäntöjen kehittämiseksi. Kohdeyksikön kehittämishaasteet saatiin esille lähtötilanteen kartoituksen avulla. Prosessin toteutusvaiheen aikana kokeiltiin yhdeksän eri teeman avulla kehittää kohdeyksikön ruokailutilanteita. Jokaista teemaa oli tarkoitus kokeilla viikon ajan kohdeyksikössä. Teemat olivat joko yksikön ympäristöön tai sen toimintatapoihin tehtyjä muutoksia. Kohdeyksikön henkilökunta toteutti toteutusvaiheen itsenäisesti, arvioiden toimintaa arviointilomakkeisiin.
Yhdeksästä kokeillusta teemasta muutamaa hyödynnettiin kohdeyksikön ruokailutilanteissa toteutusvaiheen päätyttyä. Ne teemat, jotka nousivat hoitajien itse kokemien ongelmien pohjalta toteutusvaiheessa kokeiltaviksi, edistivät uusien käytäntöjen omaksumista yksikön toimintaan. Hoitajien kokema kiire työssä sekä asukkaiden alhainen toimintakyky näyttivät olevan suurimpia esteitä uusien toimintatapojen hyödyntämiseksi käytännössä.
Vaikka tämä kehittämisprosessi oli suunniteltu kohdeyksikön tarpeiden pohjalta vastaamaan kyseisen yksikön kehittämishaasteisiin, voidaan prosessimme antia soveltuvin osin hyödyntää myös muissa dementoituneiden hoidon kehittämisestä innostuneissa yksiköissä.