Anniskeluravintolan omavalvonta : Omavalvontasuunnitelman kehittäminen ravintola Mont2:een
Kangas, Elisi (2006)
Kangas, Elisi
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2006
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002112107
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002112107
Tiivistelmä
Omavalvonta on ollut toiminnan harjoittajan velvollisuus vuodesta 1995 lähtien, jolloin omavalvonnasta
tuli lakisääteinen. Uusi elintarvikelaki astui voimaan maaliskuun 2006 alusta ja siinä tarkennetaan,
että jokainen elinkeinoharjoittaja on velvollinen itse valvomaan ja tarkistamaan tuotteensa
laadun. Myös alkoholijuomien anniskeluun sekä tupakkatuotteiden myyntiin liittyy lakisääteisiä
velvollisuuksia, joita toiminnan harjoittajan tulisi seurata tarkkaan. Opinnäytetyöni tavoitteena
oli kehittää omavalvontasuunnitelma Kajaanin Osuuskauppa Maakunnan ravintola Mont2:een.
Uuden omavalvontasuunnitelman tarkoituksena oli kattaa kaikki anniskeluravintolan omavalvonnan
osa-alueet elintarvikehygieniasta, alkoholijuomien ja tupakkatuotteiden omavalvontaan.
Opinnäytetyö oli luonteeltaan kehittämistehtävä työelämän tarpeisiin. Kehittämistyön pohjana käytettiin
kirjallisuudesta saatavaa tietoa sekä valmiita omavalvontamalleja. Myös omaa työkokemusta
ja ravintolapäällikön kanssa käytyjä keskusteluja käytettiin kehittämistyön apuna. Tavoitteena oli
luoda mahdollisimman tiivis, mutta kattava sekä helppokäyttöinen omavalvontasuunnitelma. Sisältö
alueiksi omavalvontasuunnitelmaan tulivat omavalvonnan alueet ja laitteet, henkilökunta sekä asiakkaat.
Opinnäytetyönä saatiin koottua henkilökohtaisesti tämän ravintolan omavalvonnan tarpeet kattava
omavalvontasuunnitelma. Toimeksiantaja oli tyytyväinen lopputulokseen ja se otettiin heti käyttöön
ravintolassa, mutta sen käytännöllisiä tuloksia ei pysty vielä arvioimaan näin nopeasti. Tarkempi ja
selkeämpi uusi omavalvontasuunnitelma on kuitenkin parempi apu omavalvonnan toteuttamisessa
kuin yrityksen aikaisempi omavalvontasuunnitelma.
tuli lakisääteinen. Uusi elintarvikelaki astui voimaan maaliskuun 2006 alusta ja siinä tarkennetaan,
että jokainen elinkeinoharjoittaja on velvollinen itse valvomaan ja tarkistamaan tuotteensa
laadun. Myös alkoholijuomien anniskeluun sekä tupakkatuotteiden myyntiin liittyy lakisääteisiä
velvollisuuksia, joita toiminnan harjoittajan tulisi seurata tarkkaan. Opinnäytetyöni tavoitteena
oli kehittää omavalvontasuunnitelma Kajaanin Osuuskauppa Maakunnan ravintola Mont2:een.
Uuden omavalvontasuunnitelman tarkoituksena oli kattaa kaikki anniskeluravintolan omavalvonnan
osa-alueet elintarvikehygieniasta, alkoholijuomien ja tupakkatuotteiden omavalvontaan.
Opinnäytetyö oli luonteeltaan kehittämistehtävä työelämän tarpeisiin. Kehittämistyön pohjana käytettiin
kirjallisuudesta saatavaa tietoa sekä valmiita omavalvontamalleja. Myös omaa työkokemusta
ja ravintolapäällikön kanssa käytyjä keskusteluja käytettiin kehittämistyön apuna. Tavoitteena oli
luoda mahdollisimman tiivis, mutta kattava sekä helppokäyttöinen omavalvontasuunnitelma. Sisältö
alueiksi omavalvontasuunnitelmaan tulivat omavalvonnan alueet ja laitteet, henkilökunta sekä asiakkaat.
Opinnäytetyönä saatiin koottua henkilökohtaisesti tämän ravintolan omavalvonnan tarpeet kattava
omavalvontasuunnitelma. Toimeksiantaja oli tyytyväinen lopputulokseen ja se otettiin heti käyttöön
ravintolassa, mutta sen käytännöllisiä tuloksia ei pysty vielä arvioimaan näin nopeasti. Tarkempi ja
selkeämpi uusi omavalvontasuunnitelma on kuitenkin parempi apu omavalvonnan toteuttamisessa
kuin yrityksen aikaisempi omavalvontasuunnitelma.