Leirintä Yyterin keittiötilojen työturvallisuus
Grönholm, Tiina (2005)
Grönholm, Tiina
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2005
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002112106
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002112106
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin Leirintä Yyterin keittiötilojen työturvallisuutta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten Leirintä Yyterin keittiön haitta- ja vaaratekijät ovat hallinnassa uuden työturvallisuuslain vaatimuksiin verrattuna. Selvityksen perusteella pyrittiin arvioimaan haitta- ja vaaratekijöiden merkitys työntekijöiden turvallisuudelle sekä antamaan kehittämisehdotuksia haitta- ja vaaratekijöiden poistamiseksi. Empiirinen tutkimusaineisto kerättiin kesä - elokuussa vuonna 2003. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kyselyä ja havainnointia. Tutkimukseen osallistui kaikki kymmenen Leirintä Yyterin keittiössä työskentelevää henkilöä. Tutkimustulosten perusteella voitiin todeta, että ergonomiset ongelmat johtuivat organisatorisista ja yksilöllisistä tekijöistä sekä tilatekijöistä. Tulosten mukaan teknisen ympäristön, kalusteiden ja työvälineiden pitää ohjata ihmistä terveelliseen toimintaan ja järkevään työtapaan. Työilmapiiriin oltiin tyytyväisiä ja osittain tyytyväisiä työtilojen ergonomiaan. Työntekijät olivat halukkaita antamaan ehdotuksia keittiötilojen toimivuuden ja joustavuuden kehittämiseksi. Tutkimus oli tarpeellinen, koska vastaavaa tutkimusta ei ole aikaisemmin kohdeorganisaatiossa toteutettu. Tutkimustulokset tulevat palvelemaan Porin kaupungin omistamaa Leirintä Yyteriä kehittävästi ja henkilökunnan työmotivaatiota lisäävästi.