Omavalvontasuunnitelma Lucina Hagmanin koulun keittiöön
Kujala, Ritva (2006)
Kujala, Ritva
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2006
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002112105
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002112105
Tiivistelmä
Omavalvontavelvoite on sisältynyt EU:n ja Suomen kansalliseen lainsäädäntöön vuodesta 1994.
Omavalvontaan liittyvät toimenpiteet tulisi olla dokumentoituna kirjalliseen
omavalvontasuunnitelmaan, joka on laadittu kunkin toimipaikan tarpeita vastaavaksi.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli uudistaa Lucina Hagmanin koulun keittiön
omavalvontasuunnitelmaa. Omavalvontasuunnitelman ajan tasalle saattaminen oli ajankohtaista,
koska käytössä ollut omavalvontasuunnitelma oli vanhentunut eikä vastannut nykyisiä tarpeita.
Omavalvontasuunnitelman laatimisessa lähdettiin liikkeelle uuden elintarvikelain säädöksistä.
Lucina Hagmanin koulun keittiön tarjoamista ruoista tehtiin vaara-analyysi ja kriittisten pisteiden
kartoitus. Saatuja tuloksia käytettiin apuna omavalvontasuunnitelman laatimisessa. Myös valmiita
omavalvontasuunnitelmapohjia ja -ohjeistuksia käytettiin suunnittelun apuna. Keittiöhenkilökunnan
kanssa neuvoteltiin yhteisistä käytännöistä ja heidän mielipiteitään huomioitiin kehittämistyössä.
Tuloksena syntyi omavalvontasuunnitelma, joka koostui kahdesta osasta: lämpötilanseurannasta
ruokien eri käsittely-, valmistus- ja tarjoiluvaiheissa sekä hyvien hygieniakäytäntöjen ja
toimintatapojen ohjeista.
HACCP -järjestelmä soveltui hyvin omavalvonnan kehittämiseen. Vaara-analyysi oli työmuotona
johdonmukainen ja keittiöhenkilökunnan yhteistyötä lisäävä. Lucina Hagmanin koulun keittiöön
laadittu omavalvontasuunnitelma on selkeä ja keittiön erityispiirteet huomioonottava. Laadittua
omavalvontasuunnitelmaa on jatkossa helppo muokata toiminnan ja toimintatapojen muuttuessa.
Omavalvontaan liittyvät toimenpiteet tulisi olla dokumentoituna kirjalliseen
omavalvontasuunnitelmaan, joka on laadittu kunkin toimipaikan tarpeita vastaavaksi.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli uudistaa Lucina Hagmanin koulun keittiön
omavalvontasuunnitelmaa. Omavalvontasuunnitelman ajan tasalle saattaminen oli ajankohtaista,
koska käytössä ollut omavalvontasuunnitelma oli vanhentunut eikä vastannut nykyisiä tarpeita.
Omavalvontasuunnitelman laatimisessa lähdettiin liikkeelle uuden elintarvikelain säädöksistä.
Lucina Hagmanin koulun keittiön tarjoamista ruoista tehtiin vaara-analyysi ja kriittisten pisteiden
kartoitus. Saatuja tuloksia käytettiin apuna omavalvontasuunnitelman laatimisessa. Myös valmiita
omavalvontasuunnitelmapohjia ja -ohjeistuksia käytettiin suunnittelun apuna. Keittiöhenkilökunnan
kanssa neuvoteltiin yhteisistä käytännöistä ja heidän mielipiteitään huomioitiin kehittämistyössä.
Tuloksena syntyi omavalvontasuunnitelma, joka koostui kahdesta osasta: lämpötilanseurannasta
ruokien eri käsittely-, valmistus- ja tarjoiluvaiheissa sekä hyvien hygieniakäytäntöjen ja
toimintatapojen ohjeista.
HACCP -järjestelmä soveltui hyvin omavalvonnan kehittämiseen. Vaara-analyysi oli työmuotona
johdonmukainen ja keittiöhenkilökunnan yhteistyötä lisäävä. Lucina Hagmanin koulun keittiöön
laadittu omavalvontasuunnitelma on selkeä ja keittiön erityispiirteet huomioonottava. Laadittua
omavalvontasuunnitelmaa on jatkossa helppo muokata toiminnan ja toimintatapojen muuttuessa.