Diabeetikon suun terveyden edistäminen moniammatillisessa yhteistyössä Kirkkonummen terveyskeskuksen kanssa
Kohtala, Heidi; Koponen, Hanna; Rekola, Emmi (2009)
Kohtala, Heidi
Koponen, Hanna
Rekola, Emmi
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2009
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201001141274
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201001141274
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää diabetespotilaan suun terveyden edistämiskäytäntöä moniammatillisessa yhteistyössä Kirkkonummen terveyskeskuksessa. Työn tavoitteena oli valmistaa terveydenedistämismateriaali terveyskeskuksen diabetestoiminnan kehittämiseksi. Hoidon ohjaukseen tarvittavaa materiaalia oli terveyskeskuksessa entuudestaan niukasti. Terveydenedistämismateriaali toteutettiin PowerPoint -esityksenä ja esityksen kokoavana kansiona. Opinnäytetyön kirjallisen raportin ja terveydenedistämismateriaalin teoria koottiin tutkimuksista ja muista alan julkaisuista. Tutkimuksista ilmeni, että diabeetikon suun terveyttä heikentäviä tekijöitä olivat: epästabiili hoitotasapaino, huono suuhygienia, tiheät ruokailuvälit ja tiedon puute. Suusairaudet voivat hoitamattomana vaikeuttaa hoitotasapainon ylläpitoa. Suun hoito on tutkimusten mukaan paitsi välttämätöntä suun terveyden kannalta, myös tärkeä osa diabeteksen kokonaisvaltaista hoitoa. Terveydenedistämismateriaalia alettiin suunnitella edellä mainittujen lähtökohtien pohjalta. Terveydenedistämismateriaali julkaistaan Kirkkonummen terveyskeskuksen Intranet-järjestelmässä sekä Kirkkonummen ja pääkaupunkiseudun kuntien kanssa HATE-yhteistyössä laadituilla Internet-sivuilla. Sähköisesti julkaistuna se on hoitohenkilöstön saatavilla ja voidaan siten hyödyntää laajemmin. Tavoitteiden saavuttamista ei ole voitu arvioida, koska materiaalia ei ole vielä testattu kohderyhmällä. Terveydenedistämismateriaalia voidaan jatkossa hyödyntää myös suun terveydenhuollon koulutusohjelmassa, suuhygienistien opetuksessa, jotta heillä olisi valmistuessaan paremmat valmiudet ohjata diabeetikoita suun omahoidossa. Materiaalin voisi myöhemmin julkaista myös yleisellä Internet-sivustolla, jotta se olisi vaivattomammin kohderyhmän tavoitettavissa.