Lasten ravitsemus ja suun terveys : materiaali ravitsemusterapeuteille ja 6-7 -vuotiaiden lasten vanhemmille
Pirinen, Kaisa (2009)
Pirinen, Kaisa
Savonia-ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912168106
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912168106
Tiivistelmä
Suomalaisten suun terveys on viimeisten vuosikymmenten aikana parantunut, mutta erityisesti lasten suun terveys on alkanut huolestuttavasti huonontua viimeisten vuosien aikana. Yhtenä suurena syynä tähän on ruokailutottumusten muuttuminen napostelua suosivaksi. Napostelukulttuuri on lisännyt makeiden välipalojen nauttimista ja siksi myös hampaiden reikiintyminen eli karies on lisääntynyt. Erilaisten happamien juomien valikoima sekä niiden myynti on viime vuosina myös lisääntynyt. Happamat ruoka-aineet saavat hampaissa aikaan kiilteen liukenemisen eli hampaiden eroosion, jota voidaan löytää jo lastenkin hampaista.
Terveellinen ja monipuolinen ravinto parantaa suun terveyttä ja samalla ylläpitää myös hyvää yleisterveyttä. Suun olosuhteet ovat luonnostaan sellaiset, että syönnin aikana tulevat vauriot voivat korjaantua itsestään, mikäli sylki pääsee vaikuttamaan suussa ruokailukertojen välillä. Terveellisenkin ravinnon käyttötavat ovat siten suun terveyden kannalta merkityksellinen tekijä.
Moniammatillinen yhteistyö eri asiantuntijaryhmien välillä on tärkeä tekijä lapsen suun terveyden edistämisessä. Yhteistyön avulla voidaan lisätä myös asiakkaina olevien lasten vanhempien osallisuutta suun terveyden edistämisessä.
Tämä työ liittyy osana Kuopion Yliopiston biolääketieteen laitoksen, fysiologian yksikön tekemään Lasten liikunta ja ravitsemus –tutkimukseen. Työn tarkoituksena oli valmistaa materiaalit ravitsemusterapeuteille sekä erikseen jaettaviksi lasten vanhemmille. Työn tavoitteena oli lisätä ravitsemusterapeuttien tietoa ravinnon ja sen haitallisten käyttötapojen merkityksestä suun terveyteen. Näin he voivat korostaa myös suun terveyden osa-aluetta ohjatessaan lasten vanhempia. Lasten vanhemmille tarkoitettujen esitteiden tavoitteena oli olla ravitsemusterapeuteille apuna ohjaustilanteessa sekä antaa lasten vanhemmille tietoa ravinnon merkityksestä lasten suun terveyden edistämisessä. Ravitsemusterapeuteille valmistunut materiaali sisältää tietoa karieksesta ja ravinnon hiilihydraateista, eroosiosta ja happamista ruoka-aineista, maitotuotteista sekä ksylitolista. Materiaalin liitteenä olevat lasten vanhemmille tarkoitetut esitteet: ”Välipalat ja makeiset” sekä ”Happamat ruoka-aineet” sisältävät samat asiat lyhemmin esitettyinä. Ravitsemus¬terapeuttien materiaali löytyy Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen (RTY) internet-sivustoilta. Materiaali on jatkossa käytettävissä ravitsemusterapeuteille, suuhygienisteille, hammashoitajille, terveydenhoitajille tai kaikille muillekin, jotka työssään tarvitsevat tietoa ravinnon merkityksestä suun terveyden edistämisessä.
Terveellinen ja monipuolinen ravinto parantaa suun terveyttä ja samalla ylläpitää myös hyvää yleisterveyttä. Suun olosuhteet ovat luonnostaan sellaiset, että syönnin aikana tulevat vauriot voivat korjaantua itsestään, mikäli sylki pääsee vaikuttamaan suussa ruokailukertojen välillä. Terveellisenkin ravinnon käyttötavat ovat siten suun terveyden kannalta merkityksellinen tekijä.
Moniammatillinen yhteistyö eri asiantuntijaryhmien välillä on tärkeä tekijä lapsen suun terveyden edistämisessä. Yhteistyön avulla voidaan lisätä myös asiakkaina olevien lasten vanhempien osallisuutta suun terveyden edistämisessä.
Tämä työ liittyy osana Kuopion Yliopiston biolääketieteen laitoksen, fysiologian yksikön tekemään Lasten liikunta ja ravitsemus –tutkimukseen. Työn tarkoituksena oli valmistaa materiaalit ravitsemusterapeuteille sekä erikseen jaettaviksi lasten vanhemmille. Työn tavoitteena oli lisätä ravitsemusterapeuttien tietoa ravinnon ja sen haitallisten käyttötapojen merkityksestä suun terveyteen. Näin he voivat korostaa myös suun terveyden osa-aluetta ohjatessaan lasten vanhempia. Lasten vanhemmille tarkoitettujen esitteiden tavoitteena oli olla ravitsemusterapeuteille apuna ohjaustilanteessa sekä antaa lasten vanhemmille tietoa ravinnon merkityksestä lasten suun terveyden edistämisessä. Ravitsemusterapeuteille valmistunut materiaali sisältää tietoa karieksesta ja ravinnon hiilihydraateista, eroosiosta ja happamista ruoka-aineista, maitotuotteista sekä ksylitolista. Materiaalin liitteenä olevat lasten vanhemmille tarkoitetut esitteet: ”Välipalat ja makeiset” sekä ”Happamat ruoka-aineet” sisältävät samat asiat lyhemmin esitettyinä. Ravitsemus¬terapeuttien materiaali löytyy Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen (RTY) internet-sivustoilta. Materiaali on jatkossa käytettävissä ravitsemusterapeuteille, suuhygienisteille, hammashoitajille, terveydenhoitajille tai kaikille muillekin, jotka työssään tarvitsevat tietoa ravinnon merkityksestä suun terveyden edistämisessä.