Olet mitä syöt : Terveydenhoitaja nuorten painonhallinnan ohjaajana
Pajukoski, Anna-Maria; Ranta-aho, Pauliina (2009)
Pajukoski, Anna-Maria
Ranta-aho, Pauliina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912077189
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912077189
Tiivistelmä
Kouluterveydenhuollon tavoitteena on olla lasten ja nuorten terveen kasvun ja kehityksen tukijana ehkäisemällä ja puuttumalla varhain häiriöihin ja terveyttä vaarantavaan kehitykseen ja olosuhteisiin. Lisäksi tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen osallistuminen. Kouluterveydenhuollossa terveydenhoitajan keskeinen työmenetelmä on ohjaus. Laadukas ohjaus edistää ohjattavan terveyttä muun muassa edistämällä toimintakykyisyyttä, elämänlaatua, hoitoon sitoutumista, itsehoitoa, kotona selviytymistä ja itsenäistä päätöksentekoa.
Painonhallinta tarkoittaa ylipainon ehkäisemistä oikeilla ruoka- ja liikuntatottumuksilla eli syödään vähemmän kuin kulutetaan ja lisätään liikunnan määrää. Painonhallinnan avulla paino voi myös pysyä sopivana. Viime vuosina suomalaisten ruokatottumukset ovat muuttuneet terveellisempään suuntaan. Kuitenkin esille on noussut myös uusia haasteita, sillä lasten ja nuorten ylipainoisuus on lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Yhtenä syynä pidetään nykyään vallitsevaa välipala- ja napostelukulttuuria.
Opinnäytetyö on osa Ilmajoki-hanketta, joka aloitettiin nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Opinnäytetyön tavoitteena on Ilmajoen seitsemäsluokkalaisten painonhallinnan edistäminen ja ruokatottumusten parantaminen lisäämällä heidän kiinnostuneisuuttaan omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Tarkoituksena on nuorten ymmärryksen lisääntyminen siitä kuinka painonhallinta kohentaa heidän terveyttään nyt ja tulevaisuudessa. Tehtävänä on löytää ohjausmenetelmiä, jotka tukevat painonhallintaa. Opinnäytetyön tuloksena on raportti jonka pohjalta pidimme aiheesta toimintatuokion seitsemäsluokkalaisille.
Painonhallinta tarkoittaa ylipainon ehkäisemistä oikeilla ruoka- ja liikuntatottumuksilla eli syödään vähemmän kuin kulutetaan ja lisätään liikunnan määrää. Painonhallinnan avulla paino voi myös pysyä sopivana. Viime vuosina suomalaisten ruokatottumukset ovat muuttuneet terveellisempään suuntaan. Kuitenkin esille on noussut myös uusia haasteita, sillä lasten ja nuorten ylipainoisuus on lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Yhtenä syynä pidetään nykyään vallitsevaa välipala- ja napostelukulttuuria.
Opinnäytetyö on osa Ilmajoki-hanketta, joka aloitettiin nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Opinnäytetyön tavoitteena on Ilmajoen seitsemäsluokkalaisten painonhallinnan edistäminen ja ruokatottumusten parantaminen lisäämällä heidän kiinnostuneisuuttaan omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Tarkoituksena on nuorten ymmärryksen lisääntyminen siitä kuinka painonhallinta kohentaa heidän terveyttään nyt ja tulevaisuudessa. Tehtävänä on löytää ohjausmenetelmiä, jotka tukevat painonhallintaa. Opinnäytetyön tuloksena on raportti jonka pohjalta pidimme aiheesta toimintatuokion seitsemäsluokkalaisille.