Biojäte Tampereen yliopistollisen sairaalan Keskussairaalan potilasruokailussa
Kujala, Hilkka (2009)
Kujala, Hilkka
Pirkanmaan ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912036854
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912036854
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Tampereen yliopistollisen sairaalan Keskussairaalan (TAYS) biojätteen muodostumista potilasruokailussa. Opinnäytetyön tavoitteena oli esittää keinoja, joiden avulla biojätteen määrää voitaisiin vähentää ravintokeskuksen ruokatuotannossa.
Tämän opinnäytetyön selvitykset perustuivat osastoilta palautuviin potilasaterioihin. Selvitykset koskivat potilaiden lounas- ja päivällisruokia, jälkiruokia sekä aterioilla tarjottavia leipää ja salaattia. Tässä opinnäytetyössä selvitettiin myös, kuinka paljon osastoilta palautuu ravintokeskukseen aterioita täysin koskemattomina.
Lounas- ja päivällisaterioiden lämpimästä ruoasta biojätettä syntyi noin kolmannes- ja jälkiruoasta noin kuudesosa. Salaattiannoksesta ja leivästä biojätettä syntyi noin kolmannes. Osastoilta palautui lounas- ja päivällisaterioita kahdesta yhdeksään prosenttiin päivän osastojen tilaamista aterioista.
Biojätteen vähentämiseksi tulee noudattaa laadittuja annosteluohjeita niin ravintokeskuksessa kuin osastoillakin. Ravintokeskuksen ruokatuotannossa tulee kiinnittää huomiota valmistettavan ruoan määrään ja seurata ruoan menekkiä systemaattisesti. Osastojen tulee tilata ateriat oikean kokoisina ja välttää tarpeettomien aterioiden ja tuotteiden tilaamista.
Tämän opinnäytetyön selvitykset perustuivat osastoilta palautuviin potilasaterioihin. Selvitykset koskivat potilaiden lounas- ja päivällisruokia, jälkiruokia sekä aterioilla tarjottavia leipää ja salaattia. Tässä opinnäytetyössä selvitettiin myös, kuinka paljon osastoilta palautuu ravintokeskukseen aterioita täysin koskemattomina.
Lounas- ja päivällisaterioiden lämpimästä ruoasta biojätettä syntyi noin kolmannes- ja jälkiruoasta noin kuudesosa. Salaattiannoksesta ja leivästä biojätettä syntyi noin kolmannes. Osastoilta palautui lounas- ja päivällisaterioita kahdesta yhdeksään prosenttiin päivän osastojen tilaamista aterioista.
Biojätteen vähentämiseksi tulee noudattaa laadittuja annosteluohjeita niin ravintokeskuksessa kuin osastoillakin. Ravintokeskuksen ruokatuotannossa tulee kiinnittää huomiota valmistettavan ruoan määrään ja seurata ruoan menekkiä systemaattisesti. Osastojen tulee tilata ateriat oikean kokoisina ja välttää tarpeettomien aterioiden ja tuotteiden tilaamista.