Kymmenen kysymystä ravitsemuksesta : ravitsemusopas yrittäjille ja ravitsemusoppaan tuotteistamisprosessin kuvaus
Alvari, Venla (2009)
Alvari, Venla
Lahden ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200911245965
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200911245965
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli ravitsemusoppaan kehittäminen yrittäjille, sekä oppaan tuotteistamisprosessin kuvaaminen. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää selkokielinen ravitsemusopas yrittäjille, joka auttaa Kunnon kate -projektin yrittäjiä terveellisen ravitsemuksen saavuttamisessa. Oppaan tarkoituksena oli myös olla apuvälineenä Kunnon kate -projektin palvelukoordinaattoreille, Oppimiskeskus Optiimin työntekijöille ja opiskelijoille asiakkaanohjaustilanteissa.
Opinnäytetyö on tehty yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun Innovaatiokeskuksen Kunnon kate -projektin kanssa. Työn ohjaajina toimivat Taina Anttonen Lahden ammattikorkeakoulusta ja Kunnon kate -projektista Marita Rajala ja Virpi Seppänen.
Työssä käytettiin hyödyksi Kunnon kate -projektin aikana projektin yrittäjille tehtyjen terveyskäyttäytymiskartoitusten, terveystarkastusten sekä asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksia. Ravitsemusopas on kehitetty kartoitusten tulosten pohjalta. Asiakastyytyväisyyskyselystä nousi esille, että ravitsemuksesta toivottiin lisää neuvoja. Terveyskäyttäytymiskartoituksessa kävi ilmi, että Kunnon kate -projektin yrittäjät söivät suhteellisen säännöllisesti. Aterioiden koostumusta ei kuitenkaan selvinnyt. Kartoituksen perusteella yrittäjien alkoholin käyttö oli melko runsasta. Kartoitusryhmässä oli suhteellisen paljon kohonneita verenpaine- ja kolesteroliarvoja sekä vyötärönympäryslihavuutta. Tulokset kävivät ilmi yrittäjille tehdyissä terveystarkastuksissa.
Kartoitusten ja teoriapohjan perusteella etenkin alkoholin käytöstä ja sen vaikutuksesta ravitsemukseen tarvittiin lisää tietoa yrittäjien keskuudessa. Myös aterioiden kokoamisessa tarvittiin apua, jotta ruokavaliosta saataisiin mahdollisimman monipuolinen ja terveellinen. Tämä edistäisi myös verenpaine- ja kolesteroliarvojen alenemista sekä vyötäröympäryslihavuuden vähenemistä. Ravitsemustietoutta on olemassa paljon, mutta tarve oli kohderyhmälle ja kohderyhmän tarpeisiin perustuvalle ohjaukselle. Opas kehitettiin huomioonottaen nämä ongelmakohdat.
Opinnäytetyö on tehty yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun Innovaatiokeskuksen Kunnon kate -projektin kanssa. Työn ohjaajina toimivat Taina Anttonen Lahden ammattikorkeakoulusta ja Kunnon kate -projektista Marita Rajala ja Virpi Seppänen.
Työssä käytettiin hyödyksi Kunnon kate -projektin aikana projektin yrittäjille tehtyjen terveyskäyttäytymiskartoitusten, terveystarkastusten sekä asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksia. Ravitsemusopas on kehitetty kartoitusten tulosten pohjalta. Asiakastyytyväisyyskyselystä nousi esille, että ravitsemuksesta toivottiin lisää neuvoja. Terveyskäyttäytymiskartoituksessa kävi ilmi, että Kunnon kate -projektin yrittäjät söivät suhteellisen säännöllisesti. Aterioiden koostumusta ei kuitenkaan selvinnyt. Kartoituksen perusteella yrittäjien alkoholin käyttö oli melko runsasta. Kartoitusryhmässä oli suhteellisen paljon kohonneita verenpaine- ja kolesteroliarvoja sekä vyötärönympäryslihavuutta. Tulokset kävivät ilmi yrittäjille tehdyissä terveystarkastuksissa.
Kartoitusten ja teoriapohjan perusteella etenkin alkoholin käytöstä ja sen vaikutuksesta ravitsemukseen tarvittiin lisää tietoa yrittäjien keskuudessa. Myös aterioiden kokoamisessa tarvittiin apua, jotta ruokavaliosta saataisiin mahdollisimman monipuolinen ja terveellinen. Tämä edistäisi myös verenpaine- ja kolesteroliarvojen alenemista sekä vyötäröympäryslihavuuden vähenemistä. Ravitsemustietoutta on olemassa paljon, mutta tarve oli kohderyhmälle ja kohderyhmän tarpeisiin perustuvalle ohjaukselle. Opas kehitettiin huomioonottaen nämä ongelmakohdat.