Keittokirjan ympäristötietoinen suunnittelu ja toteutus
Ollikkala, Ilona (2009)
Ollikkala, Ilona
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200911205746
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200911205746
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toiminnallisena osana suunniteltiin ja toteutettiin vegaaninen keittokirja Pientä purtavaa. Omakustanteena toteutetun työn tavoitteeksi asetettiin lopputulos, joka olisi visuaalisesti korkeatasoinen ja myös käytännöllinen. Kohderyhmän ekologisesti suuntautuneen elämäntavan vuoksi kirjaprosessissa nähtiin välttämättömäksi kiinnittää huomiota ympäristöarvoihin.
Kirjan työryhmään kuului opinnäytetyön tekijän lisäksi kohderyhmään kuuluva henkilö. Hän osallistui kirjan konseptin ideointiin ja oli päävastuussa kirjan ruokaohjeiden koostamisesta.
Opinnäytetyön kirjallinen osa koostuu toiminnallisen työn tueksi kerätystä materiaalista ja kirjan graafisen suunnittelun prosessin raportista. Lisäksi kerrotaan keittokirjan sisällön tuot-tamisesta: ruokaohjeiden toimittamisesta ja ruokalajien valokuvaamisesta.
Keskeiseksi kysymykseksi opinnäytetyössä nousi graafisen suunnittelijan mahdollisuudet toteuttaa julkaisu ympäristöystävällisemmin. Tietoa kerättiin painotuotteen elinkaaren ympäristövaikutuksista sekä pohdittiin ympäristöystävällisemmän tuotteen kriteereitä. Lisäksi perehdyttiin papereiden ja painotalojen ympäristömerkintöihin ja siihen miten graafisessa suunnittelussa voidaan vähentää julkaisun aiheuttamaa ympäristörasitusta.
Ympäristötietoisesti tuotetun kirjan suunnittelussa ja toteutuksessa pyritään käyttämään ympäristöä vähän kuormittavia materiaaleja ja menetelmiä. Käytännössä suuri osa suunnittelijan ympäristöteoista liittyy erilaisten ympäristömerkittyjen tuotteiden ja palveluiden käyttämiseen. Materiaaleja ja energiaa tulisi käyttää säästeliäästi. Jätteiden tuottamista tulisi välttää ja jätteet tulisi käsitellä ympäristön kannalta edullisesti. Kirjan tulisi olla kestävä käytössä, mutta myös kierrätettävissä.
Valmis kirja täyttää tärkeimmät ympäristöystävällisen tuotteen kriteerit. Lopputulos täyttää pääosin myös muut sille asetetut tavoitteet.
Kirjan työryhmään kuului opinnäytetyön tekijän lisäksi kohderyhmään kuuluva henkilö. Hän osallistui kirjan konseptin ideointiin ja oli päävastuussa kirjan ruokaohjeiden koostamisesta.
Opinnäytetyön kirjallinen osa koostuu toiminnallisen työn tueksi kerätystä materiaalista ja kirjan graafisen suunnittelun prosessin raportista. Lisäksi kerrotaan keittokirjan sisällön tuot-tamisesta: ruokaohjeiden toimittamisesta ja ruokalajien valokuvaamisesta.
Keskeiseksi kysymykseksi opinnäytetyössä nousi graafisen suunnittelijan mahdollisuudet toteuttaa julkaisu ympäristöystävällisemmin. Tietoa kerättiin painotuotteen elinkaaren ympäristövaikutuksista sekä pohdittiin ympäristöystävällisemmän tuotteen kriteereitä. Lisäksi perehdyttiin papereiden ja painotalojen ympäristömerkintöihin ja siihen miten graafisessa suunnittelussa voidaan vähentää julkaisun aiheuttamaa ympäristörasitusta.
Ympäristötietoisesti tuotetun kirjan suunnittelussa ja toteutuksessa pyritään käyttämään ympäristöä vähän kuormittavia materiaaleja ja menetelmiä. Käytännössä suuri osa suunnittelijan ympäristöteoista liittyy erilaisten ympäristömerkittyjen tuotteiden ja palveluiden käyttämiseen. Materiaaleja ja energiaa tulisi käyttää säästeliäästi. Jätteiden tuottamista tulisi välttää ja jätteet tulisi käsitellä ympäristön kannalta edullisesti. Kirjan tulisi olla kestävä käytössä, mutta myös kierrätettävissä.
Valmis kirja täyttää tärkeimmät ympäristöystävällisen tuotteen kriteerit. Lopputulos täyttää pääosin myös muut sille asetetut tavoitteet.