Disintegration of microorganisms
Lindgren, Annika; Oikarinen, Jonna (2009)
Lindgren, Annika
Oikarinen, Jonna
Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200909234652
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200909234652
Tiivistelmä
Tässä työssä määritettiin ionisoidun ilman tehokkuus proteiinien määrästä sekä tutkittiin mikro-organismien tuhoamista liuoksessa, joka sisälsi hiivaa ja natriumkloridia. Proteiinien määrää määritettäessä käytettiin Bradfordin menetelmää ja mikro-organismien määrittämiseen käytettiin Kochin menetelmää. Molemmissa menetelmissä käytettiin sekä ionisoimatonta että ionisoitua ilmaa, jotta ionisoidun ilman tehokkuutta voitiin vertailla. Ionisoitu ilma syntyi ionisaattorissa, joka teki mikrokuplia liuokseen.
Aikaisemmin on tutkittu mikro-organismien tuhoamista käyttämällä otsonia ja se on todettu olevan tehokas tähän tarkoitukseen. Tässä työssä selvitettiin onko ionisoitu ilma vai otsoni parempi käytettäväksi, ottaen huomioon ionisoidun ilman sekä otsonin hyvät ja huonot puolet, kuten taloudellisuus, myrkyllisyys ja tehokkuus. Tämän vertailun tulokseksi saatiin että molemmat ilmat ovat tehokkaita mikro-organismien tuhoamiseen. Otsoni on myrkyllisempi ja kalliimpi kuin ionisoitu ilma, mutta se sopii paremmin suurempien määrien mikro-organismien tuhoamiseen.
Ionisoidulla ilmalla saadut tulokset ovat samanlaiset kuin otsonilla, mutta vain tehtäessä Bradfordin menetelmällä ja käytettäessä bovine serum albumin (BSA)-liuosta. Hiivan ja natriumkloridin liuoksessa tulokset eivät olleet odotusten mukaiset. Kochin menetelmä antoi vain yhdet odotetut tulokset, joten ei voida päätellä että menetelmä toimi.
Aikaisemmin on tutkittu mikro-organismien tuhoamista käyttämällä otsonia ja se on todettu olevan tehokas tähän tarkoitukseen. Tässä työssä selvitettiin onko ionisoitu ilma vai otsoni parempi käytettäväksi, ottaen huomioon ionisoidun ilman sekä otsonin hyvät ja huonot puolet, kuten taloudellisuus, myrkyllisyys ja tehokkuus. Tämän vertailun tulokseksi saatiin että molemmat ilmat ovat tehokkaita mikro-organismien tuhoamiseen. Otsoni on myrkyllisempi ja kalliimpi kuin ionisoitu ilma, mutta se sopii paremmin suurempien määrien mikro-organismien tuhoamiseen.
Ionisoidulla ilmalla saadut tulokset ovat samanlaiset kuin otsonilla, mutta vain tehtäessä Bradfordin menetelmällä ja käytettäessä bovine serum albumin (BSA)-liuosta. Hiivan ja natriumkloridin liuoksessa tulokset eivät olleet odotusten mukaiset. Kochin menetelmä antoi vain yhdet odotetut tulokset, joten ei voida päätellä että menetelmä toimi.