Ruokaa vai ravitsemushoitoa? : iäkkäiden ravitsemusselvitys Keljon vanhainkodissa
Paavola, Laura; Penttilä, Anna (2008)
Paavola, Laura
Penttilä, Anna
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2008
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906294075
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906294075
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli kuvata iäkkäiden asukkaiden ruokailua ja ravitsemushoidon toteutumista Keljon vanhainkodissa Jyväskylässä. Laskemalla asukkaiden keskimääräisen energian ja ravintoaineiden saannin, selvitimme täyttyvätkö päivän saantisuositukset. Tutkimuksessa käytettiin sekä laadullista että määrällistä tutkimusotetta. Seurantapäiviä oli neljä, sekä arki- että viikonlopun päiviä. Tutkimuksessa oli mukana 20 Keljon vanhainkodin asukasta kahdelta eri osastolta. Seuranta-ajanjakso Keljon vanhainkodissa oli marraskuussa 2007. Työssä kuvattiin myös ruokapalveluprosessi keittiöltä osastoille. Tietojen ja havaintojen perusteella koottiin ehdotuksia, joiden avulla ruokapalveluprosessia ja hoitotyön käytänteitä voidaan kehittää. Keljon vanhainkodissa ikääntyvät otetaan huomioon jo ruokalistasuunnittelussa. Muiden vanhainkotien tapaan myös Keljossa on aliravitsemusta. Työn tulosten perusteella voidaan sanoa, että ruoka on ravintoarvoiltaan hyvää, mutta annoskoot ovat vääristyneet. Työ osoitti, että onnistunut ravitsemushoito pitää sisällään monta eri prosessia ja ravitsemus on yksi merkittävimmistä ikääntyneen hoitoon liittyvistä asioista.