Kuitupitoisia leipäreseptejä keliaakikoille : Tuotekehittely Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry:lle
Zeilstra, Diana (2009)
Zeilstra, Diana
Pirkanmaan ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906123921
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906123921
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehitellä kuitupitoisia, luontaisesti gluteenittomia leipäreseptejä Pirkanmaan Allergia ja Astmayhdistys ry:lle. Tuotekehittely koettiin tarpeelliseksi, sillä keliaakikkojen ravintokuidun saanti heikentyy rajoitetun ruokavalion johdosta. Keliaakikon ruokavalioon eivät kuulu vehnä, ohra tai ruis. Työn tarkoituksena oli kehitellä maukkaita, hyvännäköisiä, rakenteeltaan hyviä ja helposti valmistettavia leipiä. Valmiit työt tullaan lisäämään Pirkanmaan Allergia- ja Astmaliitto ry:n Erimenu.fi – sivustolle, jossa ne ovat kaikkien nähtävillä ja käytettävissä.
Työn teoriaosuus koostuu keliakian perustiedosta ja siitä, mitä tulee ottaa huomioon gluteenittomia leivonnaisia valmistettaessa. Lisäksi työhön on lisätty leipien ravintosisällöt, tietoa ravintokuidun terveysvaikutuksista, lista kuitupitoisista luontaisesti gluteenittomista raaka-aineista sekä testiryhmän mielipiteitä valmiista tuotteista. Aluksi kerättiin tietoa teoriaosuuteen ja siihen perehtymisen jälkeen kehiteltiin ja testattiin erilaisia reseptejä. Samalla kirjoitettiin teoriaosuutta. Pirkanmaan Allergia- ja Astmaliitto ry muodosti pienen testiryhmän, joka maistettuaan leipiä antoi niistä palautetta. Näiden kommenttien pohjalta resepteihin tehtiin muutoksia. Lisäksi kaikki lopputuotteet kuvattiin digitaalikameralla.
Kehitystyöhankkeen tuloksena syntyi 10 kuitupitoista luontaisesti gluteenitonta leipäreseptiä. Leivistä saadun palautteen perusteella toimeksiantajan työlle asettamat tavoitteet saavutettiin. Resepteissä käytettiin monipuolisuuden vuoksi useita eri raaka-aineita. Valtaosa leivistä on lisäksi maidottomia, laktoosittomia, munattomia, hiivattomia ja soijattomia sekä vähä- tai normaalisuolaisia.
Leipäreseptejä voidaan jatkossa edelleen kehittää vaihtamalla niissä käytettyjä raaka-aineita loppukäyttäjän mieltymysten mukaisiksi. Lisäksi resepteistä on mahdollista kehitellä proteiinipitoisia sekä vähäsuolaisempia ja niitä on myös mahdollista hyödyntää keliaakikon ateriasuunnittelussa. Toiveissa on, että resepteistä olisi hyötyä ja iloa keliaakikoille.
Työn teoriaosuus koostuu keliakian perustiedosta ja siitä, mitä tulee ottaa huomioon gluteenittomia leivonnaisia valmistettaessa. Lisäksi työhön on lisätty leipien ravintosisällöt, tietoa ravintokuidun terveysvaikutuksista, lista kuitupitoisista luontaisesti gluteenittomista raaka-aineista sekä testiryhmän mielipiteitä valmiista tuotteista. Aluksi kerättiin tietoa teoriaosuuteen ja siihen perehtymisen jälkeen kehiteltiin ja testattiin erilaisia reseptejä. Samalla kirjoitettiin teoriaosuutta. Pirkanmaan Allergia- ja Astmaliitto ry muodosti pienen testiryhmän, joka maistettuaan leipiä antoi niistä palautetta. Näiden kommenttien pohjalta resepteihin tehtiin muutoksia. Lisäksi kaikki lopputuotteet kuvattiin digitaalikameralla.
Kehitystyöhankkeen tuloksena syntyi 10 kuitupitoista luontaisesti gluteenitonta leipäreseptiä. Leivistä saadun palautteen perusteella toimeksiantajan työlle asettamat tavoitteet saavutettiin. Resepteissä käytettiin monipuolisuuden vuoksi useita eri raaka-aineita. Valtaosa leivistä on lisäksi maidottomia, laktoosittomia, munattomia, hiivattomia ja soijattomia sekä vähä- tai normaalisuolaisia.
Leipäreseptejä voidaan jatkossa edelleen kehittää vaihtamalla niissä käytettyjä raaka-aineita loppukäyttäjän mieltymysten mukaisiksi. Lisäksi resepteistä on mahdollista kehitellä proteiinipitoisia sekä vähäsuolaisempia ja niitä on myös mahdollista hyödyntää keliaakikon ateriasuunnittelussa. Toiveissa on, että resepteistä olisi hyötyä ja iloa keliaakikoille.