Ammattikeittiön toiminnallinen suunnittelu
Nieminen, Kirta (2009)
Nieminen, Kirta
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906123920
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906123920
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli ammattikeittiön toiminnallisen tehokkuuden parantaminen toiminnallisen suunnittelun keinoin. Ammattikeittiön toiminnallisen suunnittelun tavoitteena on kuvata tulevaisuuden muutostarpeita ja tahtotilaa sekä käyttäjän toimintaa palveleva tila, joka vastaa tila-, työpiste- ja laiteratkaisuiltaan tuotteisiin ja palveluihin perustuvia toimintoja. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten toiminnallisen suunnittelun tavoite saavutetaan sekä muodostaa malli ammattikeittiön toiminnallisen suunnittelun vaiheista. Opinnäytetyössä kuvattiin, kuinka ammattikeittiön prosesseja voidaan tehostaa toiminnallisen suunnittelun keinoin.
Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Kohdejoukko muodostui kuudesta asiantuntijasta, joilla oli tietoa ja kokemusta ammattikeittiön suunnitteluprosessista. Haastatteluissa olivat edustettuina rakennushankkeen osapuolista rakennuttaja, käyttäjät, arkkitehti ja keittiösuunnittelija. Teemahaastattelut etenivät ennalta määritettyjen teemojen ja teemahaastattelurungon mukaisesti.
Työn tuloksena saatiin tietoa ammattikeittiön toiminnallisesta suunnittelusta ilmiönä sekä muodostettiin malli ammattikeittiön toiminnallisen suunnittelun vaiheista. Tavoitteena on, että mallin avulla rakennushankkeen osapuolet saavat kokonaiskuvan toiminnallisen suunnittelun vaiheista ja sisällöstä. Teemahaastattelut osoittivat, että toimintaa palvelevat toimitilat saadaan toiminnallisen suunnittelun tuloksena. Toiminnalliseen suunnitteluun liittyvät kehitysehdotukset koskivat 3D-mallinoksien hyödyntämistä luonnossuunnittelussa, simulaatiomallinnuksia, toimintokohtaisia standardoituja perusratkaisuja, prosessisuunnittelun tehostamista ja tilavarauksiin liittyviä kapasiteettilaskelmia.
Mallia ammattikeittiön toiminnallisen suunnittelun vaiheista voidaan hyödyntää rakennushankkeissa ja sen avulla edistetään rakennushankkeen osapuolien välistä yhteistyötä.
Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Kohdejoukko muodostui kuudesta asiantuntijasta, joilla oli tietoa ja kokemusta ammattikeittiön suunnitteluprosessista. Haastatteluissa olivat edustettuina rakennushankkeen osapuolista rakennuttaja, käyttäjät, arkkitehti ja keittiösuunnittelija. Teemahaastattelut etenivät ennalta määritettyjen teemojen ja teemahaastattelurungon mukaisesti.
Työn tuloksena saatiin tietoa ammattikeittiön toiminnallisesta suunnittelusta ilmiönä sekä muodostettiin malli ammattikeittiön toiminnallisen suunnittelun vaiheista. Tavoitteena on, että mallin avulla rakennushankkeen osapuolet saavat kokonaiskuvan toiminnallisen suunnittelun vaiheista ja sisällöstä. Teemahaastattelut osoittivat, että toimintaa palvelevat toimitilat saadaan toiminnallisen suunnittelun tuloksena. Toiminnalliseen suunnitteluun liittyvät kehitysehdotukset koskivat 3D-mallinoksien hyödyntämistä luonnossuunnittelussa, simulaatiomallinnuksia, toimintokohtaisia standardoituja perusratkaisuja, prosessisuunnittelun tehostamista ja tilavarauksiin liittyviä kapasiteettilaskelmia.
Mallia ammattikeittiön toiminnallisen suunnittelun vaiheista voidaan hyödyntää rakennushankkeissa ja sen avulla edistetään rakennushankkeen osapuolien välistä yhteistyötä.