Sulatejuuston sivutuotteiden jalostus
Hautaniemi, Matti (2009)
Hautaniemi, Matti
Laurea-ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906113878
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906113878
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aihe syntyi Valion Vaaralan sulatejuustotehtaan ehdotuksesta. Työn tavoitteena oli tutkia, voidaanko sulatejuuston valmistuksessa syntyvistä sivutuotteista jalostaa eläinten rehuksi soveltuva tuote. Opinnäytetyössä tutkitaan sulatejuuston valmistusta ja sen sivutuotteiden lainsäädäntöä ja jätelainsäädäntöä yleisesti.
Teoriaosassa tarkastellaan sulatejuuston valmistusta, käytettäviä raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä. Lisäksi esitellään jätelain määräyksiä.
Opinnäytetyön aineisto kerättiin keväällä 2007–2009 Vaaralan sulatejuustotehtaalla ja käytännön kokeilla Valion tuotekehityksen tiloissa Pitäjänmäessä.
Suoritetun empiirisen tutkimuksen tuloksena ilmeni, että sulatejuuston sivutuotteista saadaan kuiva-ainepitoisuutta laskemalla helposti käsiteltävä muoto, jonka rakenne pysyy muuttumattomana säilyvyyden heikentymättä.
Teoriaosassa tarkastellaan sulatejuuston valmistusta, käytettäviä raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä. Lisäksi esitellään jätelain määräyksiä.
Opinnäytetyön aineisto kerättiin keväällä 2007–2009 Vaaralan sulatejuustotehtaalla ja käytännön kokeilla Valion tuotekehityksen tiloissa Pitäjänmäessä.
Suoritetun empiirisen tutkimuksen tuloksena ilmeni, että sulatejuuston sivutuotteista saadaan kuiva-ainepitoisuutta laskemalla helposti käsiteltävä muoto, jonka rakenne pysyy muuttumattomana säilyvyyden heikentymättä.