Esimiestyö monikulttuurisessa työympäristössä
Vanha-aho, Jenni (2009)
Vanha-aho, Jenni
Pirkanmaan ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200905293468
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200905293468
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli pyrkiä ymmärtämään monikulttuurisuuden merkitystä esimiestyössä ravintola-alalla. Työn lähtökohtana oli selvittää esimiestyön ja monikulttuurisuuden käsitteitä sekä sitä, miten monikulttuurinen työvoima ja työympäristö vaikuttavat esimiestyöhön, mitä ongelmia se aiheuttaa ja mitkä ovat sen hyviä puolia.
Aihetta lähdettiin tutkimaan teorian kautta tarkastellen erilaisia johtamisen, esimiestyön ja kulttuurin teoksia ja etsien niistä yhteyksiä monikulttuurisuuteen ja esimerkiksi monikulttuurisuuteen liittyviin johtamistyyleihin. Teoriaosuuden lähdetiedot saatiin suomen- ja englanninkielisistä kirjoista sekä internetlähteistä. Tutkimusosuudessa haastateltiin viidestä eri kulttuurista tulevia ja kolmessa eri maassa asuvia esimiehiä. Heille suunnatuissa haastatteluissa yritettiin saada esille heidän näkemyksiään monikulttuurisista työympäristöistä sekä ongelmia joita he ovat kokeneet ja heidän löytämiään positiivisia puolia monikulttuurisuudesta. Yksi haastattelu tehtiin sähköpostitse Suomeen, muut paikan päällä Groningenissa ja Barcelonassa. Suomen haastattelun tarkoituksena oli enemmänkin selvittää suomalaisen ravintola-alan valmiutta monikulttuurisuuteen sekä yksittäisen vastaajan mielipiteitä asiasta.
Vastaajat näkivät monikulttuurisuuden tuomat hyödyt: oppimisen, mielenkiinnon ja tuloksellisuuden, menevän sen tuomien haittojen kuten ajankäytön ja kielimuurin edelle. Suomalaisen vastaajan mielestä, suomalainen ravintola-ala tarvitsee lisää kielitaitoisia työntekijöitä, asennemuutoksia sekä kulttuurista tietoisuutta ollakseen täysin valmis monikulttuuriseen työympäristöön.
Monikulttuurisuuden ja esimiestyön tutkimuksessa on monia mahdollisuuksia, koska aihepiiri on laaja. Esimerkiksi keskittymällä tiettyyn johtamistyyliin sekä suuremmalla haastatteluotoksella olisi mahdollisuus saada monipuolisempaa tietoa sekä kulttuurien vaikutusta tutkimustuloksiin enemmän esille. Nyt pienen haastatteluotoksen vuoksi monikulttuurisuutta tutkittiin lähinnä yksittäisten ihmisten henkilökohtaisten mielipiteiden kautta.
Aihetta lähdettiin tutkimaan teorian kautta tarkastellen erilaisia johtamisen, esimiestyön ja kulttuurin teoksia ja etsien niistä yhteyksiä monikulttuurisuuteen ja esimerkiksi monikulttuurisuuteen liittyviin johtamistyyleihin. Teoriaosuuden lähdetiedot saatiin suomen- ja englanninkielisistä kirjoista sekä internetlähteistä. Tutkimusosuudessa haastateltiin viidestä eri kulttuurista tulevia ja kolmessa eri maassa asuvia esimiehiä. Heille suunnatuissa haastatteluissa yritettiin saada esille heidän näkemyksiään monikulttuurisista työympäristöistä sekä ongelmia joita he ovat kokeneet ja heidän löytämiään positiivisia puolia monikulttuurisuudesta. Yksi haastattelu tehtiin sähköpostitse Suomeen, muut paikan päällä Groningenissa ja Barcelonassa. Suomen haastattelun tarkoituksena oli enemmänkin selvittää suomalaisen ravintola-alan valmiutta monikulttuurisuuteen sekä yksittäisen vastaajan mielipiteitä asiasta.
Vastaajat näkivät monikulttuurisuuden tuomat hyödyt: oppimisen, mielenkiinnon ja tuloksellisuuden, menevän sen tuomien haittojen kuten ajankäytön ja kielimuurin edelle. Suomalaisen vastaajan mielestä, suomalainen ravintola-ala tarvitsee lisää kielitaitoisia työntekijöitä, asennemuutoksia sekä kulttuurista tietoisuutta ollakseen täysin valmis monikulttuuriseen työympäristöön.
Monikulttuurisuuden ja esimiestyön tutkimuksessa on monia mahdollisuuksia, koska aihepiiri on laaja. Esimerkiksi keskittymällä tiettyyn johtamistyyliin sekä suuremmalla haastatteluotoksella olisi mahdollisuus saada monipuolisempaa tietoa sekä kulttuurien vaikutusta tutkimustuloksiin enemmän esille. Nyt pienen haastatteluotoksen vuoksi monikulttuurisuutta tutkittiin lähinnä yksittäisten ihmisten henkilökohtaisten mielipiteiden kautta.