Asiakastyytyväisyyden kartoittaminen Åkerlundinkadun opiskelijaravintolassa
Airola, Elina; Kilpijoki, Johanna (2009)
Airola, Elina
Kilpijoki, Johanna
Pirkanmaan ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200904272216
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200904272216
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa asiakkaiden
tyytyväisyyttä Åkerlundinkadun opiskelijaravintolassa. Asiakastyytyväisyyden selvittämiseksi tehtiin kaksi kyselyä, toinen tehtiin ennen remontin suunnittelua ja toinen remontin toteutumisen jälkeen. Remontti tehtiin syksyllä 2008. Ensimmäisen kyselyn tuloksista nähtiin kehittämisen kohteet ravintolan toiminnassa. Tuloksista voitiin myös todeta asiakkaiden mielipiteet ravintolan tiloista, ruoasta ja palvelusta. Tarkoituksena oli selvittää, mihin remontissa pitäisi kiinnittää huomiota ja oliko toiminnassa muuta kehitettävää. Toisen kyselyn tarkoituksena oli selvittää, kuinka remontti ja muut tehdyt muutokset vaikuttivat asiakkaiden tyytyväisyyteen. Ensimmäinen kysely toteutettiin syksyllä 2007 ja toinen keväällä 2009. Kyselyt suunniteltiin yhteistyössä Åkerlundinkadun opiskelijaravintolan henkilökunnan kanssa ja kyselylomakkeet jaettiin asiakkaille opiskelijaravintolassa. Ensimmäisellä kerralla kyselyyn vastasi 127 asiakasta ja toisella kerralla 106 asiakasta. Vuoden 2009 alussa ammattikorkeakouluopiskelijoiden aterian hintaa korotettiin,ja se näkyi selvästi käyttäjämäärän vähentymisenä.
Kyselyt analysoitiin heti toteuttamisen jälkeen. Ensimmäisen kyselyn tulokset olivat yleisesti ottaen positiiviset. Tosin tiloja pidettiin ahtaina ja ruokaa toivottiin monipuolisemmaksi ja tasalaatuisemmaksi. Kyselyn tuloksia käytettiin hyväksi remontin toteutuksessa ja tulevien ruokalistojen suunnittelussa. Toisen kyselyn tulokset kertoivat remontin tilasuunnittelun onnistuneen. Asiakkaat olivat tyytyväisiä tilan avartumiseen, vaikkakin kalusteet olivat pysyneet samoina. Ensimmäisessä kyselyssä kalusteet koettiin kömpelöiksi. Ruoan laadun ja erityisruokavalioruokien todettiin parantuneen ensimmäisen kyselyn jälkeen.
Åkerlundinkadun opiskelijaravintolan asiakastyytyväisyyden todettiin olevan hyvä ja se oli lisääntynyt verrattuna ensimmäisen kyselyn tuloksiin. Ongelmia aiheuttaa raaka-aine hankintoihin osoitettujen varojen rajallisuus ja asiakkaiden toiveiden toteuttaminen. Tärkeää onkin, että palvelu pidetään tulevaisuudessa edelleen hyvällä tasolla ja ruoan taso monipuolisena, tasalaatuisena ja ravitsevana.
tyytyväisyyttä Åkerlundinkadun opiskelijaravintolassa. Asiakastyytyväisyyden selvittämiseksi tehtiin kaksi kyselyä, toinen tehtiin ennen remontin suunnittelua ja toinen remontin toteutumisen jälkeen. Remontti tehtiin syksyllä 2008. Ensimmäisen kyselyn tuloksista nähtiin kehittämisen kohteet ravintolan toiminnassa. Tuloksista voitiin myös todeta asiakkaiden mielipiteet ravintolan tiloista, ruoasta ja palvelusta. Tarkoituksena oli selvittää, mihin remontissa pitäisi kiinnittää huomiota ja oliko toiminnassa muuta kehitettävää. Toisen kyselyn tarkoituksena oli selvittää, kuinka remontti ja muut tehdyt muutokset vaikuttivat asiakkaiden tyytyväisyyteen. Ensimmäinen kysely toteutettiin syksyllä 2007 ja toinen keväällä 2009. Kyselyt suunniteltiin yhteistyössä Åkerlundinkadun opiskelijaravintolan henkilökunnan kanssa ja kyselylomakkeet jaettiin asiakkaille opiskelijaravintolassa. Ensimmäisellä kerralla kyselyyn vastasi 127 asiakasta ja toisella kerralla 106 asiakasta. Vuoden 2009 alussa ammattikorkeakouluopiskelijoiden aterian hintaa korotettiin,ja se näkyi selvästi käyttäjämäärän vähentymisenä.
Kyselyt analysoitiin heti toteuttamisen jälkeen. Ensimmäisen kyselyn tulokset olivat yleisesti ottaen positiiviset. Tosin tiloja pidettiin ahtaina ja ruokaa toivottiin monipuolisemmaksi ja tasalaatuisemmaksi. Kyselyn tuloksia käytettiin hyväksi remontin toteutuksessa ja tulevien ruokalistojen suunnittelussa. Toisen kyselyn tulokset kertoivat remontin tilasuunnittelun onnistuneen. Asiakkaat olivat tyytyväisiä tilan avartumiseen, vaikkakin kalusteet olivat pysyneet samoina. Ensimmäisessä kyselyssä kalusteet koettiin kömpelöiksi. Ruoan laadun ja erityisruokavalioruokien todettiin parantuneen ensimmäisen kyselyn jälkeen.
Åkerlundinkadun opiskelijaravintolan asiakastyytyväisyyden todettiin olevan hyvä ja se oli lisääntynyt verrattuna ensimmäisen kyselyn tuloksiin. Ongelmia aiheuttaa raaka-aine hankintoihin osoitettujen varojen rajallisuus ja asiakkaiden toiveiden toteuttaminen. Tärkeää onkin, että palvelu pidetään tulevaisuudessa edelleen hyvällä tasolla ja ruoan taso monipuolisena, tasalaatuisena ja ravitsevana.