Franchising-yrittäjyys - uravaihtoehto restonomille
Hyttinen, Merja (2009)
Hyttinen, Merja
Laurea-ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200904202077
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200904202077
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia valmistuvien restonomien mielikuvaa franchisingista ja franchising- yrittäjyydestä ja heidän kiinnostustaan ajatellen franchising-yrittäjyyttä uravaihtoehtona. Opinnäytetyössä haluttiin selvittää, miksi valmistuvat restonomit ovat kiinnostuneita franchising-yrittäjyydestä uravaihtoehtona tai miksi he eivät ole kiinnostuneita franchising-yrittäjyydestä uravaihtoehtona.
Teoriaosassa kerrotaan franchisingista, sen historiasta, määritelmistä, franchising-yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä asioista kuten franchising-yrittäjyyden edut ja haitat, franchising-yrittäjän ominaisuudet, koulutus ja rahoitusmahdollisuudet. Lisäksi teoriaosassa esitellään kolme ravitsemisalalla toimivaa franchising-ketjua.
Opinnäytetyössä tehty empiirinen tutkimus on kvantitatiivinen tutkimus, jossa käytettiin kyselylomaketta tietojen keräämiseen. Teoriaosan pohjalta laadittiin sähköinen kyselylomake (e-lomake), joka lähetettiin Laurea-ammattikorkeakoulussa vuosina 2005 – 2006 aloittaneille restonomiopiskelijoille. Koulutusohjelmiksi valittiin Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma, Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma ja Matkailun koulutusohjelma. Potentiaalisia vastaajia oli 188.
Vastauksia saatiin 31 kappaletta ja vastausprosentti oli 16,5 %. Kokonaisuudessaan vastaukset tukivat melko hyvin teoriaosaa ja saatiin myös selville, miksi valmistuvat restonomit ovat kiinnostuneita tai eivät ole kiinostuneita franchising-yrittäjyydestä uravaihtoehtona. Franchising-yrittäjyys uravaihtoehtona kiinnostaa, koska se on helppo tapa aloittaa yrittäjyys, riski on pienempi eikä tarvitse itse miettiä liikeideaa. Toisaalta taas franchising-yrittäjyys ei kiinnosta, koska konsepti on liian sitova, ketju sanelee mitä pitää tehdä, ei voi luoda mitään uutta, vapaus puuttuu, yksityisyrittämisessä on aina riskinsä, ei ole mikään rahasampo, maine ketjuna.
Teoriaosassa kerrotaan franchisingista, sen historiasta, määritelmistä, franchising-yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä asioista kuten franchising-yrittäjyyden edut ja haitat, franchising-yrittäjän ominaisuudet, koulutus ja rahoitusmahdollisuudet. Lisäksi teoriaosassa esitellään kolme ravitsemisalalla toimivaa franchising-ketjua.
Opinnäytetyössä tehty empiirinen tutkimus on kvantitatiivinen tutkimus, jossa käytettiin kyselylomaketta tietojen keräämiseen. Teoriaosan pohjalta laadittiin sähköinen kyselylomake (e-lomake), joka lähetettiin Laurea-ammattikorkeakoulussa vuosina 2005 – 2006 aloittaneille restonomiopiskelijoille. Koulutusohjelmiksi valittiin Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma, Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma ja Matkailun koulutusohjelma. Potentiaalisia vastaajia oli 188.
Vastauksia saatiin 31 kappaletta ja vastausprosentti oli 16,5 %. Kokonaisuudessaan vastaukset tukivat melko hyvin teoriaosaa ja saatiin myös selville, miksi valmistuvat restonomit ovat kiinnostuneita tai eivät ole kiinostuneita franchising-yrittäjyydestä uravaihtoehtona. Franchising-yrittäjyys uravaihtoehtona kiinnostaa, koska se on helppo tapa aloittaa yrittäjyys, riski on pienempi eikä tarvitse itse miettiä liikeideaa. Toisaalta taas franchising-yrittäjyys ei kiinnosta, koska konsepti on liian sitova, ketju sanelee mitä pitää tehdä, ei voi luoda mitään uutta, vapaus puuttuu, yksityisyrittämisessä on aina riskinsä, ei ole mikään rahasampo, maine ketjuna.