Kasvisruokaa koululaisille kerran viikossa : Case: Fazer Amica/ Pernajan kunta
Jansson, Krista; Maasto, Sanna (2008)
Jansson, Krista
Maasto, Sanna
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2008
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200902111428
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200902111428
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli selvittää kasvisruoan hyötyvaikutuksia ravitsemuksen, ympäristön ja kustannustekijöiden näkökulmasta. Toimeksiantajamme tässä opinnäytetyössä oli Fazer Amica. Opinnäytetyön käytännön osuus toteutettiin Pernajassa Kyrkobyn koulussa. Opinnäytetyön aiheeksi valittiin kasvisruoka kouluissa, koska kouluruoka on raaka-ainehintojen nousun johdosta ajankohtainen aihe ja kasvisruokia suosimalla voidaan ehkäistä ilmastonmuutosta. Myös ilmastonmuutosta ja sen torjuntaa käsitellään tiedotusvälineissä lähes päivittäin.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää mitä hyötyä voidaan saavuttaa lisäämällä kasvisruokien osuutta ruokavaliossa. Tavoitteena oli myös herättää keskustelua aiheesta Fazer Amican organisaation sisällä. Tulevaisuuden visiona voidaan pitää sitä, että kouluissa tarjottaisiin kasvisruokaa kaikille oppilaille säännöllisesti kerran viikossa. Yhtenä opinnäytetyön osana oli valmistaa Kyrkobyn koulun oppilaille kolmea erilaista kasvisruokaa sekä selvittää heidän kulutustottumuksiaan ja mielipiteitään tarjotuista kasvisruoista. Menetelmänä käytettiin ryhmähaastattelua ja kyselylomaketta. Opinnäytetyötä tehtiin syksyn 2008 aikana.
Selvityksen tulosten perusteella voidaan päätellä, että kasvisruokien osuuden lisääminen koulujen ruokalistoilla pienentäisi ympäristöön kohdistuvaa rasitusta ruoan tuotantovaiheessa. Kyrkobyn koululaisille toteutetusta kyselystä tuli ilmi, että suurin osa heistä ei syö tarpeeksi kasviksia päivittäin. Kasvisruokien lisäämisen myötä koululaisten ruokavalio muuttuisi nykyistä kasvispitoisemmaksi. Samalla voidaan saavuttaa säästöjä kouluruoan raaka-ainekustannuksissa. Kyrkobyn koulun oppilaille tehdyn kyselyn perusteella voidaan päätellä, että kasvisruoka ei herätä vastustusta koululaisten keskuudessa.
Kasvisruokien osuuden lisäämiselle koulujen ruokalistoille löytyy useita perusteita. Kyrkobyn koululaisten keskuudessa tehdyn kyselyn perusteella kasvisruokien lisääminen ruokalistoille ja sitä myötä oppilaiden ruokavalioon olisi ainakin oppilaiden asenteiden puolesta mahdollista.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää mitä hyötyä voidaan saavuttaa lisäämällä kasvisruokien osuutta ruokavaliossa. Tavoitteena oli myös herättää keskustelua aiheesta Fazer Amican organisaation sisällä. Tulevaisuuden visiona voidaan pitää sitä, että kouluissa tarjottaisiin kasvisruokaa kaikille oppilaille säännöllisesti kerran viikossa. Yhtenä opinnäytetyön osana oli valmistaa Kyrkobyn koulun oppilaille kolmea erilaista kasvisruokaa sekä selvittää heidän kulutustottumuksiaan ja mielipiteitään tarjotuista kasvisruoista. Menetelmänä käytettiin ryhmähaastattelua ja kyselylomaketta. Opinnäytetyötä tehtiin syksyn 2008 aikana.
Selvityksen tulosten perusteella voidaan päätellä, että kasvisruokien osuuden lisääminen koulujen ruokalistoilla pienentäisi ympäristöön kohdistuvaa rasitusta ruoan tuotantovaiheessa. Kyrkobyn koululaisille toteutetusta kyselystä tuli ilmi, että suurin osa heistä ei syö tarpeeksi kasviksia päivittäin. Kasvisruokien lisäämisen myötä koululaisten ruokavalio muuttuisi nykyistä kasvispitoisemmaksi. Samalla voidaan saavuttaa säästöjä kouluruoan raaka-ainekustannuksissa. Kyrkobyn koulun oppilaille tehdyn kyselyn perusteella voidaan päätellä, että kasvisruoka ei herätä vastustusta koululaisten keskuudessa.
Kasvisruokien osuuden lisäämiselle koulujen ruokalistoille löytyy useita perusteita. Kyrkobyn koululaisten keskuudessa tehdyn kyselyn perusteella kasvisruokien lisääminen ruokalistoille ja sitä myötä oppilaiden ruokavalioon olisi ainakin oppilaiden asenteiden puolesta mahdollista.