Ikääntyvät työntekijät ja tietotekniikan käyttö - ikääntyvien toimintakyky sekä tietotekniikan oppimisen ja käytön haasteet

No Thumbnail Available
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
School of Business | Bachelor's thesis
Electronic archive copy is available locally at the Harald Herlin Learning Centre. The staff of Aalto University has access to the electronic bachelor's theses by logging into Aaltodoc with their personal Aalto user ID. Read more about the availability of the bachelor's theses.
Date
2017
Major/Subject
Mcode
Degree programme
Johtaminen
Language
fi
Pages
23
Series
Abstract
Työvoiman ikääntyminen yhdistettynä työnteon kasvaviin teknologisiin taitovaatimuksiin asettavat organisaatioille yhä monimutkaisempia haasteita. Organisaatioiden kannattaakin viimeistään nyt pohtia, miten ottaisivat huomioon paremmin ikääntyvät työntekijät esimerkiksi uusien teknologioiden käyttöönotossa, jotta myös kokeneiden työntekijöiden osaaminen tulee hyödynnetyksi tehokkaasti ja saada tällä tavoin organisaatioiden tuottavuus maksimoitua ja kilpailukyky ylläpidettyä. Tutkielmani tavoitteena onkin selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat ikääntyneiden työntekijöiden uusien tietoteknisten taitojen oppimiseen ja oppimishalukkuuteen sekä millaisia haasteita tietotekniikan käytöstä mahdollisesti olisi. Kirjallisuudesta poimin mielestäni kolme oleellisinta muuttujaa. Ensimmäinen ikääntyneiden oppimiseen vaikuttava asia on monien tutkimustulosten mukaan biologiset syyt, tarkemmin sanottuna ihmiskehossa tapahtuvat yksilölliset fysiologiset muutokset. Muun muassa näkö- ja kuuloaistit heikkenevät, motoriikka kangistuu ja reagointikyky hidastuu. Muistikin toimii aivan eri tavalla kuin nuoremmilla. Toiseksi ikääntyneen työntekijän tietoteknistä taitoa vaativien tehtävien suorituskyky on paljon kiinni työpaikan ilmapiiristä ja kulttuurista. Yleisesti voidaan sanoa, että jos työpaikalla esiintyy ikääntyviin kohdistuvaa ikäsyrjintää, heidän työtehokkuutensa ja tuottavuutensa on heikompaa verrattuna niihin työyhteisöihin, joissa ikäsyrjintää ei ole. Ikäsyrjinnän taustalla on pääsääntöisesti kielteiset asenteet ja ennakkoluulot ikääntyneitä kohtaan. Kolmanneksi ikääntyneiden oppimishalukkuuteen vaikuttaa oleellisesti myös heidän oma asenteensa uuden oppimiseen sekä uusien teknologioiden käytön haasteellisuus sinänsä. Ikääntyneet työntekijät voivat esimerkiksi suhtautua nuivasti uusiin asioihin, koska kokevat niiden olevan tarpeettomia itselleen ottaen huomioon uusien taitojen lyhyen hyödyntämisajan. Nämä kolme muuttujaa kulkevat usein yhdessä eivätkä ole toisiaan poissulkevia. Esimerkiksi työpaikalla tapahtuva ikäsyrjintä vaikuttaa ikääntyneen omiin asenteisiin, jotka johtavat tietynlaiseen käyttäytymiseen, joka ruokkii edelleen syrjiviä käytänteitä. Tai hidas oppiminen laitetaan vanhenemisen syyksi, vaikka todellisuudessa kyse on omasta heikosta motivaatiosta taitojen kehittämiseen. Näiden ilmiöiden tutkiminen ja ymmärtäminen ovatkin tärkeää niin organisaatiotasolla kuin yhteiskunnallisestikin. Ikäsyrjintä sekä ikääntyneiden asenteet ja motivaatiot on huomattu merkitsevän oppimisessa enemmän kuin biologinen ikä. Oppimismahdollisuuksien ja -rajoitteiden tunnistaminen ja tiedostaminen auttavat havaitsemaan muun muassa tietotekniikan käyttöön liittyviä haasteita, ja puuttumaan niihin ennakoivammin ja kohdistetummin.
Description
Thesis advisor
Yli-Kauhaluoma, Sari
Räsänen, Keijo
Keywords
ikääntyvät, oppiminen, tietotekniikka, ikäsyrjintä
Other note
Citation