Koukussa someen

TEKSTI | Anna-Kaisa Saari
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023052346853

Snapchat, Instagram, Facebook, Linkedin, Twitter, Tiktok… Vain pikaisesti vilkaisen uusimmat päivitykset… Yhtäkkiä huomaan istuneeni koko illan keittiön pöydän ääressä, selaten lukemattomat määrät stooreja, reellssejä, TikTokkeja, videoita ja päivityksiä. Tiskit odottavat edelleen pöydällä, voi on pehmennyt paketissa. Eihän tämän näin pitänyt mennä, vai mitä? No ei pitänytkään. Olen koukussa someen, tunnustan. Olenko nyt huono ihminen? Voisin ruoskia itseäni vaikka kuinka paljon. Mutta ei, olen armollinen itselleni. Minulla on parantamisen varaa, ja ehkä voin myös lohduttautua sillä, etten ole ainoa lajissani. Jos kaikilla muillakin on kännykkä kädessä, miksei minullakin. Vai sorruinko nyt juuri siihen samaan kuin lapseni aikanaan, ”kaikki mun kaveritkin saa valvoa yli kymmeneen”, tai ”kukaan mun kavereistakaan ei käytä pitkiäkalsareita”?

Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen. Meillä on lukematon määrä erilaisia sovelluksia, toinen toistaan koukuttavampia. Markkinajohtajana on luonnollisesti Meta, eli Facebook- ja Instagram-alustojen takana oleva yhtiö. Näiden sovellusten algoritmit on kehittäneet psykologian ja käyttäytymistieteiden ammattilaiset. Algoritmien tarkoituksena on koukuttaa meidät someen ja muovata meidän ajattelutapaamme. Saamme meille räätälöityä sisältöä joka kanavalla, sisältöä, joka kiinnostaa meitä ja joka addiktoi meitä. Viime syksynä Projektiyhdistyksen järjestämillä Projektipäivillä Sometohtori Suvi Uski väitti, että elämämme tärkein suhde ei ole enää suhde puolisoomme tai lapsiimme, vaan suhde älylaitteeseemme. Tämä suhde määrittää ajatuksemme ja ajattelutapamme tänä päivänä. Se syyllisyyden määrä, mitä tuo ilmoille heitetty väite sai aikaan suuressa osassa kuulijoita. Syvä hiljaisuus. Kukaan ei tainnut uskaltaa tunnustaa mutta toisaalta kukaan ei tainnut kieltääkään. Sai ajattelemaan, ihan jokaisen kuulijan, niin minutkin. Mutta kuten sanottu, ei vika ole meissä, vika on järjestelmässä ja teknologiassa. Ollaan armollisia itsellemme.

Tiedämme jo, että someen koukuttuminen voi vaikuttaa ja vaikuttaakin merkittävästi henkiseen hyvinvointiimme. Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden some-riippuvuuden ja erilaisten mielenterveysongelmien, kuten stressin, ahdistuksen ja unettomuuden välillä. Jatkuva altistuminen sosiaalisen median sisällölle, jota usein on muokattu ja suodatettu vastaamaan henkilökohtaisia mieltymyksiä, voi aiheuttaa riippuvuutta ja vääristää todellisuuskuvaa. Naapurin Sirkalla näyttää aina olevan kaikki niin paljon paremmin, koti on siisti, on iloa, valoa ja lämpöä ympärillä. Ei sotkuisia kodinhoitohuoneita, ylitsepursuavia pyykkikasoja tai pitkäksi kasvanutta nurmikkoa. Ei myöhään iltapäivään nukkuvia teinejä, ei naapureille räyhääviä koiria, ei rupsahtanutta ihoa tai harmaita hiuksia. Somen ansiosta entistä enemmän vertailemme itseämme muihin ihmisiin ja saatamme tuntea riittämättömyyttä, kun emme pysty vastaamaan näihin somesta välittyviin täydellisen elämiin odotuksiin. Osa meistä ymmärtää kiiltokuvien, filttereiden ja kuvakulmien vaikutuksen, mutta osalle tämä vääristynyt todellisuuskuva vaikuttaa itsetuntoon, aiheuttaa masentuneisuutta ja erityisesti riittämättömyyden tunnetta. Me aikuiset tiedämme, ja osaamme suhteutua, mutta lapset ja nuoret tarvitsevat apua ja ymmärrystä. Onneksi julkisuuden henkilötkin aloittavat välillä kampanjoita, joilla pyritään avaamaan tätä todellisuutta mielikuvien takana.

Some-addiktio on todellinen ilmiö, joka vaikuttaa myös ympärillämme oleviin ihmisiin. Jatkuva tarve tarkistaa päivityksiä ja viettää aikaa sosiaalisessa mediassa vie huomion pois elämämme tärkeistä asioista. Se häiritsee työtä, opiskelua, ihmissuhteita ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. En sano, että some on pahasta ja sen käyttö pitäisi lopettaa kokonaan, mutta jos heräät miettimään, voisinko vähentää somessaoloaikaa, olet jo onnistunut! Ja jos itse herään toimimaan, olen onnistunut kaksin verroin! Yksi tapa irrottautua some-koukusta on digitaalinen detox. Se tarkoittaa sosiaalisen median ja digitaalisen teknologian rajoittamista tietyksi ajaksi. Se voi olla päivä, viikko tai jopa kuukausi, jolloin keskityt täysin offline-aktiviteetteihin ja luot terveellisemmän suhteen someen. Esimerkkejä konkreettisista askelista voivat olla some-sovellusten poistaminen puhelimesta, teknologian käytön aikarajojen asettaminen tai säännöllinen ”some-loma” viikonloppuisin. Tärkeintä on löytää tapa, joka sopii omiin tarpeisiin ja auttaa luomaan terveemmän suhteen someen ja digitaaliseen maailmaan. Tämä antaa sinulle myös tilaisuuden keskittyä muihin asioihin elämässäsi, kuten läheisiin, harrastuksiin ja itseesi. Detox voi auttaa sinua saamaan perspektiiviä someen ja sen vaikutuksiin elämääsi. Ja jatkossa joka viikko, kun saat kännykältä ilmoituksen ”Käytit puhelintasi viime viikolla xx vähemmän kuin edellisellä viikolla” olet oikeilla jäljillä!

Mutta kuten aiemmin todettu, someen koukuttuminen ei tee kenestäkään huonoa ihmistä. Se on monien ihmisten kohtaama haaste nyky-yhteiskunnassa. Mutta tiedostamalla haasteet ja pyrkimällä tasapainoisempaan some-käyttöön voit parantaa omaa elämänlaatuasi. Muista siis kaikesta huolimatta arvostaa itseäsi ja olla armollinen matkallasi kohti terveempää suhdetta sosiaaliseen mediaan. Ennen koukussa someen, mutta nykyisin – läsnä läheisiin!

Aiheeseen liittyvää