Pk-toimialabarometri : Elintarviketeollisuus, syksy 2022
Työ- ja elinkeinoministeriö
12.12.2022
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022121270708Tiivistelmä
Pk-yritysten lähiajan suhdanneodotukset ovat heikentyneet selkeästi kevään 2022 tilanteesta. Yleisiä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on -5, kun se keväällä oli +11. Elintarviketeollisuuden yleiset suhdannenäkymät ovat koko maata ja vertailutoimialoja myönteisemmät. Eri osatekijöiden suhdanteita arvioitaessa elintarviketeollisuudessa uskotaan nyt vahvimmin materiaalien hintojen mutta myös lopputuotteiden/palveluiden hintojen nousuun. Lisäksi palkkakustannusten uskotaan kasvavan, mutta hitaammin kuin syksyllä 2021.
Elintarviketeollisuudessa on 33 % voimakkaasti ja 35 % mahdollisuuksien mukaan kasvuun pyrkiviä yrityksiä. Voimakkaasti kasvuhakuisia elintarvikeyrityksiä on vuodentakaiseen verrattuna enemmän.
Elintarviketeollisuudessa myynti ja markkinointi on yleisin kehittämistarve. Tämän lisäksi tuotantoon, materiaalitoimintoihin, tietotekniikkaan, tuotekehitykseen ja laatuun sekä vientiin ja kansainvälistymiseen liittyvät tarpeet mainitaan elintarviketeollisuuden parissa muita yrityksiä useammin.
Noin kolmasosalla elintarviketeollisuuden yrityksistä on vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla.
Elintarviketeollisuudessa on 33 % voimakkaasti ja 35 % mahdollisuuksien mukaan kasvuun pyrkiviä yrityksiä. Voimakkaasti kasvuhakuisia elintarvikeyrityksiä on vuodentakaiseen verrattuna enemmän.
Elintarviketeollisuudessa myynti ja markkinointi on yleisin kehittämistarve. Tämän lisäksi tuotantoon, materiaalitoimintoihin, tietotekniikkaan, tuotekehitykseen ja laatuun sekä vientiin ja kansainvälistymiseen liittyvät tarpeet mainitaan elintarviketeollisuuden parissa muita yrityksiä useammin.
Noin kolmasosalla elintarviketeollisuuden yrityksistä on vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla.