Liiketoimintasuunnitelma ja sen soveltaminen pienpanimoalalla
Räisänen, Roope (2019)
Kandidaatintyö
Räisänen, Roope
2019
School of Engineering Science, Tuotantotalous
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020082663216
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020082663216
Tiivistelmä
Kandidaatintyön aiheena on liiketoimintasuunnitelman teoria ja sen soveltaminen pienpanimoalalla. Työssä selvitetään muun muassa, mitä asioita kuuluu liiketoimintasuunnitelmaan, kuinka pienpanimo toimii ja millainen pienpanimon liiketoimintasuunnitelma voisi olla, sekä kerätä työhön tärkeimmät asiat näistä aiheista.
Ensiksi työssä esitellään liiketoimintasuunnitelman teoriaa ja sen rakenne, joka sisältää seuraavat osa-alueet: liikeidea, ympäristöanalyysit, strategia, segmentointi, kohderyhmä, asiakkaan ostokäyttäytyminen, markkinoinnin tavoitteet ja toimenpiteet, henkilökohtainen myyntityö, tuotanto, henkilöstö, kannattavuus ja laskelmat sekä riskit ja niihin varautuminen. Teorian jälkeen sitä sovelletaan pienpanimon liiketoimintasuunnitelman tekemiseen, jossa osa markkinoinnista ja riskienhallinnasta sekä yrityksen kannattavuus ja laskelmat on rajattu työn ulkopuolelle.
Työn perusteella voidaan todeta, että liiketoimintasuunnitelman perehtymis- ja suunnitteluvaiheessa tapahtuu oppimista sen suhteen, mitkä asiat edistävät yrityksen toimintaa sekä mitkä asiat voivat aiheuttaa haasteita, ongelmia ja epäonnistumisia yrityksessä ja miten näitä vastaan voidaan mahdollisesti toimia.
Ensiksi työssä esitellään liiketoimintasuunnitelman teoriaa ja sen rakenne, joka sisältää seuraavat osa-alueet: liikeidea, ympäristöanalyysit, strategia, segmentointi, kohderyhmä, asiakkaan ostokäyttäytyminen, markkinoinnin tavoitteet ja toimenpiteet, henkilökohtainen myyntityö, tuotanto, henkilöstö, kannattavuus ja laskelmat sekä riskit ja niihin varautuminen. Teorian jälkeen sitä sovelletaan pienpanimon liiketoimintasuunnitelman tekemiseen, jossa osa markkinoinnista ja riskienhallinnasta sekä yrityksen kannattavuus ja laskelmat on rajattu työn ulkopuolelle.
Työn perusteella voidaan todeta, että liiketoimintasuunnitelman perehtymis- ja suunnitteluvaiheessa tapahtuu oppimista sen suhteen, mitkä asiat edistävät yrityksen toimintaa sekä mitkä asiat voivat aiheuttaa haasteita, ongelmia ja epäonnistumisia yrityksessä ja miten näitä vastaan voidaan mahdollisesti toimia.