Mest fokus på klimatet! : En enkätstudie om från vilka källor lärare tar information om vegetarisk kost och om vilka vegetariska proteiner som används i undervisningen.
Uljens, Jessika (2020)
Uljens, Jessika
Åbo Akademi
2020
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020050825852
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020050825852
Tiivistelmä
I dagens läge är vegetarisk kost ett populärt och omtalat ämne. Vegetarisk kost anses som en klimatvänlig, hälsosam och billig kost att inta av individer. Avhandlingens tema väcktes efter att författaren skrivit sin kandidatavhandling. I kandidatavhandlingen undersöktes utbudet av vegetariska alternativ till kött i Vasas butiker. Undersökningen gjordes eftersom utbudet av vegetariska proteinprodukter har ökat under de senaste åren. Under författarens praktikperiod vid Vasa Övningsskola väcktes tankar och frågor om vegetarisk kost i huslig ekonomi–undervisningen. Dessa tankar och frågor kom sedan att bilda syfte och forskningsfrågor till denna magisteravhandling.
Syftet med avhandlingen var att kartlägga vad undervisningen om vegetarisk kost i huslig ekonomi behandlar. Avhandlingen skall även ge svar på vilka huvudområden det undervisas om gällande vegetarisk kost i huslig ekonomi–undervisningen och om vilka källor huslig ekonomi–lärare hämtar information från om vegetarisk kost. Undersökningen riktade sig åt lärare i huslig ekonomi i Svenskfinland och skedde med hjälp av en elektronisk enkät som publicerades på nätet.
Dessa forskningsfrågor ger avhandlingen svar på:
1. Vilka huvudområden inom vegetarisk kost undervisas det om i huslig ekonomi i högstadiet?
2. Vilka vegetariska proteinprodukter används i undervisningen?
3. Från vilka källor hämtar lärare information om vegetarisk kost och vegetariska produkter?
I resultatet framkommer det att finlandssvenska huslig ekonomi–lärare lägger
mest fokus på klimatfördelar gällande undervisningen om vegetarisk kost i huslig ekonomi–undervisningen. Andra huvudområden de lägger fokus på är olika typer av vegetarianer och hälsofördelar gällande vegetarisk kost. De vegetariska produkterna som används mest i undervisningen är Härkis och bönor, linser och kikärter. Andra vegetariska produkter som används är MiFú–, Soja– och Quorn produkter. ”Huslig ekonomi” och ”Med full koll” är de läroböcker som används av lärarna. Övriga källor varifrån finlandssvenska huslig ekonomi–lärare hämtar information om vegetarisk kost varierar. Vanligaste informationskällan för alla informanter är nätet. Lärarna anger olika ”receptbanker” och ”recept sidor” som de vanligaste hemsidorna att hämta information ifrån. Andra populära källor är sociala medier och tidningar.
På grund av coronaviruset avlutades enkätundersökningen. Detta resulterade i att antalet informanter inte blev lika stort som önskat. Av de 13 svar som kom in gick det dock bra att göra tolkningar på.
Syftet med avhandlingen var att kartlägga vad undervisningen om vegetarisk kost i huslig ekonomi behandlar. Avhandlingen skall även ge svar på vilka huvudområden det undervisas om gällande vegetarisk kost i huslig ekonomi–undervisningen och om vilka källor huslig ekonomi–lärare hämtar information från om vegetarisk kost. Undersökningen riktade sig åt lärare i huslig ekonomi i Svenskfinland och skedde med hjälp av en elektronisk enkät som publicerades på nätet.
Dessa forskningsfrågor ger avhandlingen svar på:
1. Vilka huvudområden inom vegetarisk kost undervisas det om i huslig ekonomi i högstadiet?
2. Vilka vegetariska proteinprodukter används i undervisningen?
3. Från vilka källor hämtar lärare information om vegetarisk kost och vegetariska produkter?
I resultatet framkommer det att finlandssvenska huslig ekonomi–lärare lägger
mest fokus på klimatfördelar gällande undervisningen om vegetarisk kost i huslig ekonomi–undervisningen. Andra huvudområden de lägger fokus på är olika typer av vegetarianer och hälsofördelar gällande vegetarisk kost. De vegetariska produkterna som används mest i undervisningen är Härkis och bönor, linser och kikärter. Andra vegetariska produkter som används är MiFú–, Soja– och Quorn produkter. ”Huslig ekonomi” och ”Med full koll” är de läroböcker som används av lärarna. Övriga källor varifrån finlandssvenska huslig ekonomi–lärare hämtar information om vegetarisk kost varierar. Vanligaste informationskällan för alla informanter är nätet. Lärarna anger olika ”receptbanker” och ”recept sidor” som de vanligaste hemsidorna att hämta information ifrån. Andra populära källor är sociala medier och tidningar.
På grund av coronaviruset avlutades enkätundersökningen. Detta resulterade i att antalet informanter inte blev lika stort som önskat. Av de 13 svar som kom in gick det dock bra att göra tolkningar på.
Kokoelmat
- 516 Kasvatustieteet [536]