Suomalaisten elintarvikkeiden brändäys Kiinassa
Heinonen, Maria (2020-03-27)
Heinonen, Maria
27.03.2020
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202003279505
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202003279505
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä ovat teorian ja käytännön pohjalta parhaita käytänteitä, jotka vaikuttavat suomalaisten elintarvikkeiden brändäyksen onnistumiseen Kiinan markkinoilla. Kiinassa on maailman suurimmat kuluttajamarkkinat ruoalle ja juomalle, mikä on luonnollisesti houkuttanut myös suomalaisia yrityksiä laajentumaan kyseisille markkinoille. Suomalaisten elintarvikealan yritysten vienti Kiinaan on vielä tuore ilmiö. Jotta yritys voi hyödyntää viennissä koko potentiaalinsa, tulee kohdemaan kulttuuri ja tuotteen alkuperämaan vaikutus markkinoinnin suunnittelussa tuntea.
Vientimarkkinointiin vaikuttavat kulttuuri ja kilpailustrategiat sekä viennin konteksti. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostuu siten Kulttuurin vaikutus mainontaan -mallista, geneerisistä kilpailustrategioista, Kiinan elintarvikemarkkinoiden kontekstista ja suomalaisten elintarvikealan yritysten ominaisuuksista. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluin kahdelle suomalaiselle elintarvikealan yritykselle, jotka ovat jo laajentaneet toimintaansa Kiinaan. Molemmista yrityksistä haastateltiin kahta asiantuntijaa.
Suomalaisten elintarvikealan yritysten vientiä Kiinaan ei ole tutkittu aiemmin akateemisesti. Tutkimuksen tulokset vahvistivat, että suomalaisille elintarvikkeille on Kiinan markkinoilla kysyntää ja oikeilla markkinointitoimenpiteillä markkinoilla voidaan onnistua. Erilaiset kulttuurin tuomat erilaisuudet oli opittu ottamaan huomioon yrityksen ja erehdyksen kautta. Tuloksissa ilmeni myös, että suomalaiset elintarvikealan yritykset hyödyntävät kilpailustrategianaan erikoistumista.
Tulosten avulla tunnistettiin Kiinan markkinoille laajentumista miettiville yrityksille kilpailuedut ja haasteet sekä Kiinan elintarvikemarkkinoihin liittyvät mahdollisuudet ja haasteet. Tuloksista on nostettu suosituksia liikkeenjohdolle liittyen kohderyhmän valintaan, tuotteen alkuperämaan käyttämiseen markkinoinnissa, kulttuurin vaikutusten huomiointiin mainontaa suunniteltaessa, Kiinan digitaalisen kehityksen hyödyntämiseen ja lainsäädännön huomioimiseen liiketoiminnassa.
Vientimarkkinointiin vaikuttavat kulttuuri ja kilpailustrategiat sekä viennin konteksti. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostuu siten Kulttuurin vaikutus mainontaan -mallista, geneerisistä kilpailustrategioista, Kiinan elintarvikemarkkinoiden kontekstista ja suomalaisten elintarvikealan yritysten ominaisuuksista. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluin kahdelle suomalaiselle elintarvikealan yritykselle, jotka ovat jo laajentaneet toimintaansa Kiinaan. Molemmista yrityksistä haastateltiin kahta asiantuntijaa.
Suomalaisten elintarvikealan yritysten vientiä Kiinaan ei ole tutkittu aiemmin akateemisesti. Tutkimuksen tulokset vahvistivat, että suomalaisille elintarvikkeille on Kiinan markkinoilla kysyntää ja oikeilla markkinointitoimenpiteillä markkinoilla voidaan onnistua. Erilaiset kulttuurin tuomat erilaisuudet oli opittu ottamaan huomioon yrityksen ja erehdyksen kautta. Tuloksissa ilmeni myös, että suomalaiset elintarvikealan yritykset hyödyntävät kilpailustrategianaan erikoistumista.
Tulosten avulla tunnistettiin Kiinan markkinoille laajentumista miettiville yrityksille kilpailuedut ja haasteet sekä Kiinan elintarvikemarkkinoihin liittyvät mahdollisuudet ja haasteet. Tuloksista on nostettu suosituksia liikkeenjohdolle liittyen kohderyhmän valintaan, tuotteen alkuperämaan käyttämiseen markkinoinnissa, kulttuurin vaikutusten huomiointiin mainontaa suunniteltaessa, Kiinan digitaalisen kehityksen hyödyntämiseen ja lainsäädännön huomioimiseen liiketoiminnassa.