Toiminnanohjausjärjestelmän hankinta elintarviketuotantoalan yrityksessä
Niemelä, Niko (2017)
Diplomityö
Niemelä, Niko
2017
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201703204888
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201703204888
Tiivistelmä
Työn tavoitteena on laatia selvitys toiminnanohjausjärjestelmän hankinnasta. Selvitys
tehdään elintarviketuotantoalan yritykselle. Työ sisältää kohdeyrityksen nykytilan
analyysin. Nykytilan analyysissa käsitellään yrityksen toiminnot ja nykyinen
toiminnanohjausjärjestelmä ongelmineen. Nykytilan analyysin pohjalta laaditaan
ratkaisumallit toiminnanohjausjärjestelmän valintaan ja käyttöönottoon. Valinnan
työkaluna hyödynnetään AHP-mallin hierarkiaprosessin teoriaa. Käyttöönoton
ratkaisumalli muodostuu toiminnanohjausjärjestelmän kriittisten menestystekijöiden
teoriaan pohjautuen.
Toiminnanohjauksen valinnassa yrityksen tulee löytää toimiva järjestelmäratkaisu
palveluineen. Valinnassa olennaista on määrittää tarpeet joiden avulla voidaan kilpailuttaa
järjestelmätoimittajat. Olennaista on löytää yrityksen tarpeisiin sopiva järjestelmäratkaisu.
Lisäksi on valittava palveluntarjoaja, joka täyttää yrityksen tarpeet järjestelmän
käyttöönottoon ja ylläpitoon.
Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto on yrityksen laajuinen prosessi, joka huomioi
yrityksen kokonaistarpeet ja yrityksen eri toimintojen tarpeet. Johdon tuki,
projektitiimityöskentely, kouluttamistarpeiden täyttäminen, muutoksen hallinta sekä
teknisten tarpeiden ja liiketoiminnan yhteensovittaminen, ovat olennainen osa tarpeiden
määrittelyä. The goal of this thesis is to research the purchasing of an ERP system. The research is
made for a grocery manufacturer company. The thesis includes analysis about the present
state of the company. The analysis includes the company's operations and current state of
the ERP system. The analysis is used to form solution models for choosing and implementing
the ERP system. The model for choosing is based on AHP model hierarchy
process. Implementation solution is based on critical success factors of ERP implementation.
When choosing an ERP system, the company needs to find the right ERP system and services.
It is essential to determine the needs of the company. Using specific requirements
company can choose the right ERP system vendor. Company needs to find a provider that
fills the demands of implementation and further development of the system.
ERP system implementation is a companywide process. The process needs to recognize
the needs of the company. It is important to specify the needs of the different operations
of the company. Essential to successful implementation are: Top management support,
project team working, interdepartmental communication, education, change management
and both technical and business process aspects of implementation to include business
processes into the system.
tehdään elintarviketuotantoalan yritykselle. Työ sisältää kohdeyrityksen nykytilan
analyysin. Nykytilan analyysissa käsitellään yrityksen toiminnot ja nykyinen
toiminnanohjausjärjestelmä ongelmineen. Nykytilan analyysin pohjalta laaditaan
ratkaisumallit toiminnanohjausjärjestelmän valintaan ja käyttöönottoon. Valinnan
työkaluna hyödynnetään AHP-mallin hierarkiaprosessin teoriaa. Käyttöönoton
ratkaisumalli muodostuu toiminnanohjausjärjestelmän kriittisten menestystekijöiden
teoriaan pohjautuen.
Toiminnanohjauksen valinnassa yrityksen tulee löytää toimiva järjestelmäratkaisu
palveluineen. Valinnassa olennaista on määrittää tarpeet joiden avulla voidaan kilpailuttaa
järjestelmätoimittajat. Olennaista on löytää yrityksen tarpeisiin sopiva järjestelmäratkaisu.
Lisäksi on valittava palveluntarjoaja, joka täyttää yrityksen tarpeet järjestelmän
käyttöönottoon ja ylläpitoon.
Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto on yrityksen laajuinen prosessi, joka huomioi
yrityksen kokonaistarpeet ja yrityksen eri toimintojen tarpeet. Johdon tuki,
projektitiimityöskentely, kouluttamistarpeiden täyttäminen, muutoksen hallinta sekä
teknisten tarpeiden ja liiketoiminnan yhteensovittaminen, ovat olennainen osa tarpeiden
määrittelyä.
made for a grocery manufacturer company. The thesis includes analysis about the present
state of the company. The analysis includes the company's operations and current state of
the ERP system. The analysis is used to form solution models for choosing and implementing
the ERP system. The model for choosing is based on AHP model hierarchy
process. Implementation solution is based on critical success factors of ERP implementation.
When choosing an ERP system, the company needs to find the right ERP system and services.
It is essential to determine the needs of the company. Using specific requirements
company can choose the right ERP system vendor. Company needs to find a provider that
fills the demands of implementation and further development of the system.
ERP system implementation is a companywide process. The process needs to recognize
the needs of the company. It is important to specify the needs of the different operations
of the company. Essential to successful implementation are: Top management support,
project team working, interdepartmental communication, education, change management
and both technical and business process aspects of implementation to include business
processes into the system.