Konkurssin ennustaminen ravitsemistoiminnassa Suomessa
Valo, Tuomas (2017)
Kandidaatintutkielma
Valo, Tuomas
2017
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201701121118
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201701121118
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena on tutkia konkurssin ennustamismallien luokittelukykyä ravitsemistoiminnassa Suomessa. Konkurssin ennustamismalleina tutkimuksessa käytetään Beaverin (1966), Altmanin (1968) ja Laitisen (2014) mallia. Tutkimuksessa pyritään myös selvittämään kuinka varhaisessa vaiheessa nämä ennustamismallit kertovat konkurssista. Lisäksi konkurssin ennusmallien antamien tuloksien eroja konkurssiin joutuneiden ja terveiden yritysten välillä tarkastellaan.
Tutkimus suoritetaan määrällisenä tutkimuksena, jossa käytetään myös kuvailevaa analyysiä. Aineistona tutkimuksessa käytetään yritysten tilinpäätöstietoja, jotka on kerätty Voitto+- ja Amadeus-tietokannoista. Lopulliseen aineistoon on valittu yhteensä 42 yrityksen tilinpäätöstiedot. Yrityksiä tarkastellaan viiden vuoden ajanjaksolla vuosien 2010 - 2015 välillä. Tutkimus toteutetaan vastinparimenetelmänä.
Tutkimuksen tulokset poikkeavat melko paljon alkuperäisistä tutkimuksista. Konkurssin ennustamismallien luokittelukyky tässä tutkimuksessa on yleensä huonompi kuin alkuperäisissä tutkimuksissa. Tutkimuksesta käy ilmi, että osa ennustamismalleista toimii jokseenkin hyvin jo viisi vuotta ennen konkurssia ja kolme vuotta ennen konkurssia mallien luokittelukyky paranee selvästi. Lisäksi mallit tekivät erilaisia luokitteluvirheitä. Osassa malleista luokitteluvirheitä oli enemmän konkurssiyrityksissä, osassa luokitteluvirheitä oli enemmän toimivissa yrityksissä ja osassa luokitteluvirheet jakautuivat tasaisesti. Tämän tutkimuksen perusteella ennustamismallien luokittelukykyä ravitsemistoiminnassa Suomessa voidaan pitää kelvollisena. The purpose of this Bachelor`s thesis is to examine how bankruptcy prediction models work in foodservice industry in Finland. This study uses Beaver`s (1966), Altman`s (1968) and Laitinen`s (2014) bankruptcy prediction models. This study is aimed to show how early bankruptcy prediction models can tell about upcoming bankruptcy. In addition, the results of bankruptcy predictions models is compared between bankruptcy firms and healthy firms.
This study is executed with quantitative research method and descriptive analysis is also used. Companies financial statements are used for research data and them are collected from Voitto+- and Amadeus-database. For the final research data is collected financial statements overall from 42 companies. Firms are studied within five years between years 2010 – 2015. This study is executed with paired-sample method.
The results of this study differ quite a lot from the original studies. Bankruptcy prediction models classification ability in this study is usually worse than the original studies. The study shows that part of the prediction models works fairly well five years before bankruptcy and three years before the bankruptcy models classification ability clearly improves. In addition, models made a variety of errors in classification. Classification errors could be more in bankrupt companies, healthy companies or misclassification could be divided evenly. Based on this study the prediction models classification ability in food industry in Finland can be considered useful.
Tutkimus suoritetaan määrällisenä tutkimuksena, jossa käytetään myös kuvailevaa analyysiä. Aineistona tutkimuksessa käytetään yritysten tilinpäätöstietoja, jotka on kerätty Voitto+- ja Amadeus-tietokannoista. Lopulliseen aineistoon on valittu yhteensä 42 yrityksen tilinpäätöstiedot. Yrityksiä tarkastellaan viiden vuoden ajanjaksolla vuosien 2010 - 2015 välillä. Tutkimus toteutetaan vastinparimenetelmänä.
Tutkimuksen tulokset poikkeavat melko paljon alkuperäisistä tutkimuksista. Konkurssin ennustamismallien luokittelukyky tässä tutkimuksessa on yleensä huonompi kuin alkuperäisissä tutkimuksissa. Tutkimuksesta käy ilmi, että osa ennustamismalleista toimii jokseenkin hyvin jo viisi vuotta ennen konkurssia ja kolme vuotta ennen konkurssia mallien luokittelukyky paranee selvästi. Lisäksi mallit tekivät erilaisia luokitteluvirheitä. Osassa malleista luokitteluvirheitä oli enemmän konkurssiyrityksissä, osassa luokitteluvirheitä oli enemmän toimivissa yrityksissä ja osassa luokitteluvirheet jakautuivat tasaisesti. Tämän tutkimuksen perusteella ennustamismallien luokittelukykyä ravitsemistoiminnassa Suomessa voidaan pitää kelvollisena.
This study is executed with quantitative research method and descriptive analysis is also used. Companies financial statements are used for research data and them are collected from Voitto+- and Amadeus-database. For the final research data is collected financial statements overall from 42 companies. Firms are studied within five years between years 2010 – 2015. This study is executed with paired-sample method.
The results of this study differ quite a lot from the original studies. Bankruptcy prediction models classification ability in this study is usually worse than the original studies. The study shows that part of the prediction models works fairly well five years before bankruptcy and three years before the bankruptcy models classification ability clearly improves. In addition, models made a variety of errors in classification. Classification errors could be more in bankrupt companies, healthy companies or misclassification could be divided evenly. Based on this study the prediction models classification ability in food industry in Finland can be considered useful.