Ruokahävikin vähentämisen edellytykset ja keinot Suomessa
Hakkarainen, Markus (2016)
Kandidaatintyö
Hakkarainen, Markus
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2016121531588
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2016121531588
Tiivistelmä
Työssä perehdytään Suomea koskevan ruokahävikin vähentämisen edellytysten tunnistamiseen erilaisissa kohteissa. Työn kohteet on rajattu kotitalouksiin, ravintoloihin ja kauppoihin, jotka aiheuttavat valtaosan, noin 70 %, ruokahävikistä Suomessa. Työn tavoitteena on tarkastella erilaisia ratkaisumenetelmiä ruokahävikin vähentämiseen Suomessa. Työssä esitellään ruokahävikin nykytila Suomessa ja lisäksi tarkastellaan keinoja, edellytyksiä ja rajoitteita ruokahävikin vähentämiseen. Lisäksi työssä esitellään, vertaillaan ja arvioidaan Suomessa jo käyttöönotettuja ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi eri kohteissa. Vertailussa otetaan esille sekä uusia että vanhoja ruokahävikin vähentämisen palveluja, mitä on otettu käyttöön kaupoissa, ravintoloissa ja kotitalouksissa. Palvelut ovat vähentäneet ruokahävikkiä, mutta lisää uusia keinoja tarvitaan, sillä maapallon resurssit eivät riitä kattamaan kasvavaa ruoan kulutusta.