Lähiruokatuotannon lisäämisen mahdollisuudet Etelä-Karjalan alueella
Marttila, Inkeri (2016)
Lataukset:
Kandidaatintyö
Marttila, Inkeri
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2016110327631
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2016110327631
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintyön tavoitteena oli selvittää, millaisia mahdollisuuksia Etelä-Karjalassa, ja sen lähialueilla on lähiruoantuotannon lisäämiselle. Työn tavoitteena oli myös perehtyä lähiruoan pullonkauloihin, ja niiden ratkaisemiseen. Tarkoituksena oli myös selvittää keinoja, joilla lähiruokaa saataisiin kuluttajien ulottuville runsaammin ja mahdollisesti edullisemmin sekä kuluttajien näkökulmaa lähiruokaan. Työssä perehdyttiin Etelä-Karjalan lähiruoantuottajiin ja heidän kohtaamiinsa ongelmiin jokapäiväisessä arjessaan. Tuottajien mielipiteitä lähiruoantuotannosta ja sen ongelmakohdista on tarkasteltu kyselyn avulla. Kyselystä saatujen tulosten sekä maa- ja metsätalousministeriön tilaaman lähiruokaselvityksen perusteella arvioitiin mahdollisia ratkaisuja lähiruokatuotannon kehittämiseen. Lähiruokatuotannon tilanteen parantamiseksi lähiruoan parissa toimivien tuottajien, virkamiesten ja poliitikkojen tulisi asettaa yhteiset tavoitteet ja sitoutua kehittämiseen. Yrittäjät lähiruokatuotannon parissa kokivat myös tarvitsevanasa markkinalähtöistä tukea, jotta he osaisivat tehdä paremmin kannattavaa liiketoimintaa. Myös lähiruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaamisia tulisi lisätä muun muassa ruokaketjun ja tuottajan yhteistyötä kehittämällä, kunnan hankintaosaamista kehittämällä, lisäämällä lyhyitä toimitusketjuja ja uusia myyntikanavia sekä lisäämällä kuluttajan tietoisuutta ja maksuhalua. Parhaimpana kehitysehdotuksena tulosten perusteella voisi pitää yrittäjille suunnattua markkinalähtöistä tukea, jonka ansiosta lähiruoka voisi saada tarpeeksi sen ansaitsemaa näkyvyyttä ja samalla ruoantuottajat hyötyisivät itse uusista mahdollisista asiakkaista. The purpose of this bachelor`s thesis was to find out, what kind of increasing possibilities local food production has in South Karelia. The meaning of the thesis was also examine the biggest issues in local food production and figure out solutions to these problems. The purpose was also to familiarize oneself with the ways to get more local food for consumers and with lower price. The local food producers and the problems they were encountering in their everyday life was considered as well. The opinion of producers of local food production and its issues were asked via internet poll and e-mail. The ways to improve local food production was evaluated based on the results of the poll and local food report ordered by ministry of agriculture and forestry. To develop the situation of the local food production there should be common goals for producers, officers and politicians. Local food producers were experiencing need for some kind of support for the marketing side of their business so that