Effect of liming on yield and quality of peppermint and Sachalin mint in fine sand soil of Northern Finland
Aflatuni, Abbas; Uusitalo, Jouko; Ek, Sari; Hohtola, Anja (2003)
Aflatuni, Abbas
Uusitalo, Jouko
Ek, Sari
Hohtola, Anja
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
12
Numero
2
Sivut
107-115
MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2003
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069185
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069185
Tiivistelmä
Maan happamuus rajoittaa yleisesti kasvien tuotantoa Pohjois-Suomen hienohietamailla, joiden pH vaihtelee 5,5-6,5 ja kalsium- ja magnesiumtaso ovat yleensä alhaisia. Kalkituksen vaikutusta kahden mintun (piparminttu, Mentha x piperita, lajike Black Mitcham ja Sachalinin minttu, Mentha arvensis var. sacchalinensis) satoon sekä haihtuvan öljyn määrään, mentoli- ja mentonipitoisuteen tutkittiin Pohjois-Suomessa vuosina 1998-2000. Kalkkia (10 % Mg ja 19 % Ca) levitettiin joko 0, 4, 8, 12 tai 16 t/ha. Maalaji oli hienoa hietaa. Kalkitus nosti selvästi maan pH:ta sekä kalsium- ja magnesiumtasoa. Kalkitus ei vaikuttanut sadon kuiva-ainepitoisuuteen, öljyn määrään eikä mentolin tai mentonin pitoisuuteen. Neljä t/ha kalkkia saaneilta aloilta tuoresato oli kaksi kertaa suurempi kuin aloilta, joita ei oltu kalkittu. Sachalinin mintun sato oli suurin, kun sitä kalkittiin 4-8 t/ha toisena ja kolmantena vuonna (maan pH 6-6,5, Ca 725-871 mg/l and Mg 122-219 mg/l). Piparmintun sato oli suurin, kun sitä kalkittiin 4, 8 tai 16 t/ha (maan pH 6-6,6, Ca 725-1272 mg/l ja Mg 122-245 mg/l). Näin ollen Pohjois-Suomen hienolla hietamaalla voidaan saada hyvä piparmintun ja Sachalinin mintun sato, kun maan pH on yli 6.