Preparation, properties and applications of wheat gluten edible films
Tanada-Palmu, Patricia; Helén, Harry; Hyvönen, Lea (2000)
Tanada-Palmu, Patricia
Helén, Harry
Hyvönen, Lea
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
9
Numero
1
Sivut
23-35
Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2000
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069082
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069082
Tiivistelmä
Elintarvikkeiden pakkaamiseen soveltuvien syötävien kalvojen kehittäminen on ollut viime vuosina voimakkaan mielenkiinnon kohteena. Tässä tutkimuksessa valmistettiin kalvoja vehnägluteenista käyttäen pehmittimenä eri määriä glyserolia. Kalvojen läpäisevyysominaisuuksia tutkittiin määrittämällä niiden vesihöyryn- ja hapenläpäisevyydet. Glyserolipitoisuutta lisättäessä kalvojen kaasunsuojaominaisuudet heikkenivät. Kalvojen lujuusominaisuuksia tutkittiin mittaamalla niiden vetolujuudet ja murtovenymät erilaisissa vedenaktiivisuuksissa. Glyserolipitoisuuden kasvaessa kalvojen vetolujuus heikkeni ja prosentuaalinen murtovenymä suureni. Tämä vaikutus oli selvempi pienissä vedenaktiivisuuksissa. Kalvojen soveltuvuutta elintarvikepakkaamiseen tutkittiin päällystämällä niillä kirsikkatomaatteja, sharon-hedelmiä ja kolmenlaisia juustopaloja. Gluteenipäällysteet hidastivat selvästi kirsikkatomaattien ja sharon-hedelmien painon alenemista kahden viikon säilytyksen aikana verrattuna päällystämättömiin näytteisiin. Juustopalojen yhteydessä havaittiin mehiläisvahan käyttämisen toisena kalvokerroksena gluteenin päällä pienentävän merkittävästi syötävällä kalvolla päällystetyn juuston painotappiota kahden viikon säilytyksen aikana.