Effect of lactic acid bacteria inoculants, formic acid, potassium sorbate and sodium benzoate on fermentation quality and aerobic stability of wilted grass silage
Saarisalo, Eeva; Jalava, Taina; Skyttä, Eija; Haikara, Auli; Jaakkola, Seija (2006)
Saarisalo, Eeva
Jalava, Taina
Skyttä, Eija
Haikara, Auli
Jaakkola, Seija
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science
Volyymi
15
Numero
3
Sivut
185-199
MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2006
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311275
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311275
Tiivistelmä
Esikuivatus vähentää säilörehun käymisen laatuongelmia, mutta voi johtaa siihen, että rehut lämpenevät herkemmin siilon avaamisen jälkeen. Kahdessa kokeessa tutkittiin uuden maitohappobakteerikannan, Lactobacillus plantarum VTT E-78076 (E76), tehokkuutta säilörehun biologisena säilöntävalmisteena. Säilörehujen käymislaadun lisäksi tutkittiin rehujen jälkipilaantumisherkkyyttä eli aerobista stabiilisuutta ja mahdollisuutta parantaa sitä yhdistämällä biologinen ja kemiallinen säilöntävalmiste. Säilörehujen raaka-aine oli esikuivattua timotei-nurminataa, jonka kuiva-ainepitoisuus oli ensimmäisessä kokeessa 429 g/kg ja toisessa 344 g/kg. Säilöntäainekäsittelyjä oli kuusi. Kokeen I käsittelyt olivat E76 yksin (106 pmy/g), E76 yhdessä natriumbentsoaatin (0,30 g/kg ruohoa) tai lievän muurahaishapon (0,40 g/kg ruohoa) sekä näiden yhdistelmän kanssa. Kokeen II käsittelyt olivat E76 ja kaupallinen biologinen valmiste (AIVBioprofit, L. plantarum DSM 4409, 106 pmy/g) sekä yksin että yhdessä natriumbentsoaatin (0,30 g/kg ruohoa) kanssa. Kontrolleina molemmissa kokeissa olivat käsittelemätön eli painorehu ja muurahaishappopohjainen säilöntäaine (AIV2Plus 5 l tonnille). Aerobisen stabiilisuuden parantamista tutkittiin myös lisäämällä natriumbentsoaattia ja kaliumsorbaattia rehuihin siilojen avaamisen jälkeen. Uusi maitohappobakteerikanta tuotti painorehua paremman ja kaupalliseen valmisteeseen verrattuna yhtä hyvän käymislaadun. Maitohappobakteerirehujen aerobinen stabiilisuus oli kuitenkin molemmissa kokeissa huonompi kuin muurahaishapporehun, ja toisessa kokeessa myös painorehu oli stabiilimpaa. Aerobista stabiilisuutta voitiin parantaa yhdistämällä maitohappobakteeri ja kemiallinen säilöntäaine.