Phenomena and mechanisms in purification of animal fat
Halinen, Harri (2015)
Diplomityö
Halinen, Harri
2015
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201502111570
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201502111570
Tiivistelmä
Työn tarkoitus oli tutkia eläinrasvan puhdistusta biodieselin valmistusta varten. Eläinrasvaa syntyy elintarviketeollisuuden sivutuotteena ja sitä saadaan myös myymättä jääneistä elintarvikkeista. Rasva sisältää epäpuhtauksia, jotka on poistettava ennen biodieselprosessia. Tässä työssä tutkittavat epäpuhtaudet ovat typpi, fosfori, rauta, natrium, kalsium ja magnesium. Puhdistusmenetelminä käytettiin saostamista sitruunahapolla sekä adsorbointia kahdella eri adsorbentilla. Tavoitteena oli selvittää riittävä määrä happoa ja adsorbenttia sekä tutkia puhdistuksen mekanismia. Lisäksi tarkasteltiin lämpötilan vaikutusta adsorption aikana. Goal of this thesis was to examine animal fat purification by adsorption. Animal fat is food industry by-product and it is also got from unsold food packets. The fat contains impurities which must be removed before making biodiesel. Impurities examined in this thesis are nitrogen, phosphorus, iron, sodium, calcium and magnesium. Used methods were chelating by citric acid and adsorption by two adsorbents. The goal was to find out necessary amount of acid and adsorbent and examine mechanism of purification. Temperature effect was also investigated.