Toimitusketjun hallinnan erityispiirteet elintarvikepakkausalalla: lainsäädännön ja keskeisten standardien rooli
Rikkonen, Anni (2014)
Lataukset:
Pro gradu -tutkielma
Rikkonen, Anni
2014
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2014092544907
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2014092544907
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena on kuvata elintarvikepakkausalan keskeisen lainsäädännön ja laadunhallintastandardien vaikutusta elintarvikepakkausalan toimitusketjujen hallinnassa. Tutkielmassa sovelletaan kvalitatiivista analyysitapaa ja tutkimus aineistona on kirjallinen materiaali sekä teemahaastattelu.Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu toimitusketjun hallinnan ympärille. Tutkielmassa kartoitetaan elintarvikepakkausvalmistajiin sovellettavan kontaktimateriaalilainsäädännön ja ISO 9001 laadunhallintastandardin keskeiset vaatimukset, ja tarkastellaan niiden roolia elintarvikepakkausalan toimitusketjun hallinnan välineenä. Tutkimuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että vaikka sekä kontaktimateriaalilainsäädäntö että vapaaehtoiset laadunhallintastandardit tukevat elintarvikepakkausalan toimitusketjujen hallintaa, on niiden vaikuttavuus ja toimitusketjun koordinaation ja integraation kehittäminen pitkälti riippuvainen siitä, kuinka sitoutuneita toimitusketjuun kuuluvat yritykset ovat kehittämään toimi-tusketjun liiketoimintaprosesseja ja johtamiskäytäntöjä. The aim of this Master’s Thesis is to describe the role of key legislation and quality standards in supply chain management at the food packaging industry.
The method of analysis is qualitative and analyses are based on written materials and interview. The theoretical framework is built around the supply chain man-agement. In this thesis, the key requirements of contact material legislation and ISO 9001 standard are mapped, and their role in supply chain management is examined. It can be concluded that even though contact material legislation and quality standards support supply chain management in food packaging industry, their effectiveness and impact on supply chains integration and coordination is to a large extent dependent of the company’s commitment to develop supply chains business processes and management methods.
The method of analysis is qualitative and analyses are based on written materials and interview. The theoretical framework is built around the supply chain man-agement. In this thesis, the key requirements of contact material legislation and ISO 9001 standard are mapped, and their role in supply chain management is examined. It can be concluded that even though contact material legislation and quality standards support supply chain management in food packaging industry, their effectiveness and impact on supply chains integration and coordination is to a large extent dependent of the company’s commitment to develop supply chains business processes and management methods.