Handbook for Building a Root Cellar : Sustainable Heritage Report No. 8 - Traditional Wooden and Masonry Structures in the Baltic Sea Region - Sustainable Heritage Reports, 1/2016
Horn, Kirsti (2016)
Horn, Kirsti
Yrkeshögskolan Novia, Wolffskavägen 33, 65200 Vasa, Finland
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7048-36-8
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7048-36-8
Tiivistelmä
SUMMARY
The need and technique of storing foodstuffs varied traditionally from one climate to another - but today we are free from the natural limits of seasons and harvesting times thanks to all the modern electric appliances in every standard kitchen. However, the desire to live in harmony with nature and to eat healthy has reawakened the interest in traditions not only by the stove but also in the vegetable garden and in storage buildings of the good old times. There is also a growing worldwide trend to make new root cellars according to traditional principles. A perfectly good way of keeping the harvest edible through the winter is thus put into practice without electricity.
In the following a specification for building a vaulted root
cellar runs parallel with the description of work and experiences on the Sustainable Heritage intensive course at Novia University of Applied Sciences in September 2014. SVENSK SAMMANFATTNING (SUMMARY IN SWEDISH)
Behovet och sättet att lagra livsmedel har traditionellt varierat beroende på klimatet, men idag är vi fria från de naturliga begränsningarna som väderleken och skördetider ställer tack vare de moderna elektriska apparater som är standardutrustning i dagens kök. Önskan att få leva i harmoni med naturen och äta hälsosamt har åter väckt intresse för traditioner vid spisen, för grönsaksodling samt för att lagra produkterna i lagerbyggnader enligt gammal sed. Det finns även en världsomfattande trend att bygga nya jordkällare enligt beprövade traditionella principer. Detta är ett perfekt sätt att hålla skörden ätbar hela vinterhalvåret, helt utan elektricitet.
Denna rapport, den åttonde i serien Sustainable Heritage
Reports, beskriver byggandet av en välvd jordkällare parallellt med en berättelse om det arbete som utfördes och erfarenheter som erhölls under den Sustainable Heritage intensivkurs som hölls på yrkeshögskolan Novia i Raseborg i
september 2014.
The need and technique of storing foodstuffs varied traditionally from one climate to another - but today we are free from the natural limits of seasons and harvesting times thanks to all the modern electric appliances in every standard kitchen. However, the desire to live in harmony with nature and to eat healthy has reawakened the interest in traditions not only by the stove but also in the vegetable garden and in storage buildings of the good old times. There is also a growing worldwide trend to make new root cellars according to traditional principles. A perfectly good way of keeping the harvest edible through the winter is thus put into practice without electricity.
In the following a specification for building a vaulted root
cellar runs parallel with the description of work and experiences on the Sustainable Heritage intensive course at Novia University of Applied Sciences in September 2014.
Behovet och sättet att lagra livsmedel har traditionellt varierat beroende på klimatet, men idag är vi fria från de naturliga begränsningarna som väderleken och skördetider ställer tack vare de moderna elektriska apparater som är standardutrustning i dagens kök. Önskan att få leva i harmoni med naturen och äta hälsosamt har åter väckt intresse för traditioner vid spisen, för grönsaksodling samt för att lagra produkterna i lagerbyggnader enligt gammal sed. Det finns även en världsomfattande trend att bygga nya jordkällare enligt beprövade traditionella principer. Detta är ett perfekt sätt att hålla skörden ätbar hela vinterhalvåret, helt utan elektricitet.
Denna rapport, den åttonde i serien Sustainable Heritage
Reports, beskriver byggandet av en välvd jordkällare parallellt med en berättelse om det arbete som utfördes och erfarenheter som erhölls under den Sustainable Heritage intensivkurs som hölls på yrkeshögskolan Novia i Raseborg i
september 2014.