Uudet menetelmät elintarviketurvallisuuden parantamiseksi - esiselvitystyö
Ypyä, Jenni; Hietanen, Iiro; Palmén, Tuula; Virtanen, Elina (2011)
Ypyä, Jenni
Hietanen, Iiro
Palmén, Tuula
Virtanen, Elina
Julkaisusarja
MTT Raportti
Numero
18
Sivut
20 s
MTT
2011
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-317-8
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-317-8
Tiivistelmä
Elintarviketurvallisuus -esiselvitys koostui viranomais- ja teollisuuskatsauksista sekä teknologiaselvityksestä. Teollisuusselvityksessä kartoitettiin 14 kotimaisesta elintarviketuotantolaitoksesta tarpeet määrittää vierasesineitä, vierasaineita tai laadullisia tekijöitä online-tekniikalla tulevaisuudessa. Tuotantolaitoksiin sisältyi liha-, kala-, meijeri-, mylly-, lastenruoka-, makeis-, kahvi-, kastike- sekä perunanjalostusteollisuutta. Teknologiaosuudessa selvitettiin hankkeen alussa valikoituneen XRF- eli röntgenfluoresenssi-menetelmän soveltuvuutta vierasainehavainnointiin teollisuudessa. Lisäksi tutkittiin ns. laitealustakonseptia (platform), jossa saman laitekokonaisuuden ympärillä voitaisiin joustavasti koota erilaisia, kunkin elintarviketuottajan tarpeet huomioivia mittalaiteyksiköitä. Kaikilla elintarviketuotantolaitoksilla oli halukkuutta ja tarvetta tehostaa omavalvontaa jollakin tasolla reaaliaikaiseen mittaukseen. Yleisimmät mittauksen kohteet olivat tuotantolaitoksissa hyvin samantyyppisiä, vaikka kullakin alalla oli omat erityispiirteensä. Tärkeimmät tarpeet tehostaa omavalvontaa online-tekniikalla olivat vierasesineet, mikrobiologinen laatu sekä pakkausten tarkistaminen. Mikrobiologista laatua vaarantavista tekijöistä oleellisimpina pidettiin patogeenejä: kampylobakteeria, Salmonella-, EHEC- ja Listeria monocytogenes -bakteereita. Kartoituksessa ilmeni, ettei elintarvikkeessa olevia vierasesineitä nähdä riittävän tarkasti nykytekniikalla, varsinkaan heterogeenisista matriiseista. Valmiista elintarvikepakkauksista sen sijaan halutaan tarkistaa reaaliaikaisella valvonnalla etenkin saumausten pitävyys sekä pakkausten oikeellisuus. Teknologisessa selvityksessä osoittautui, että alkuaineita havainnoivan XRF-teknologian käyttö elintarviketeollisuuden vierasainevalvonnassa ei ole mielekästä puutteellisen herkkyyden johdosta. Sen sijaan erilaisten vierasainevalvontalaitteiden yhdistäminen yhteen laitealustakonseptiin olisi järkevää. Tällöin perusajatuksena on elintarvikkeiden eri tarkastusmenetelmien yhdistäminen yhteiseen laitemekaniikkaan, tietojenkäsittelyjärjestelmään ja automaatiojärjestelmään. Selvitystyön tuloksena määritettiin viisi tärkeintä suunnitteluperiaatetta laitealusta-ajatukseen perustuvilla laitteille. Vierasesinetunnistukseen on laiteanalytiikkaa kaupallisesti tarjolla monipuolisesti, ja oletettavasti tällä taholla tehdään jatkuvaa tuotekehittelytyötä asian korjaamiseksi. Mikrobiologisessa laadunvarmistuksessa perinteisistä ja hitaista patogeenien määritysmenetelmistä halutaan päästä teollisuutta paremmin palveleviin määrityksiin. Nopeampien, mutta riittävän herkkien patogeenimääritys-menetelmien kehittämiseen tulee keskittyä tulevaisuudessa entistä enemmän.
Collections
- MTT Raportti [186]