Lihantarkastuksen kehittämistyöryhmän raportti
maa- ja metsätalousministeriö
12.08.2010
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-453-587-8Tiivistelmä
Pienteurastamoiden ongelmia on kuvattu vuonna 2009 ilmestyneissä selvityshenkilö Marjatta Rahkion raportissa sekä pienten ja keskisuurten yritysten kokemia elintarvikelainsäädännön ja -valvonnan ongelmia selvittävän hanketyöryhmän raportissa. Maa- ja metsätalousministeriö asetti lokakuussa 2009 työryhmän työstämään näissä raporteissa esitettyjä kehittämisehdotuksia koskien pienteurastamoiden lihantarkastusta ja lihantarkastusmaksuja.
Tässä työryhmän raportissa on kuvattu nykyinen lihantarkastuslainsäädäntö, lihantarkastusorganisaatio ja lihantarkastusmaksut. Suomen tilannetta on myös verrattu muihin maihin.
Työryhmä on pohtinut eri vaihtoehtoja lihantarkastuksen järjestämiseksi ja verrannut nykytilannetta, jossa kunnat järjestävät pienteurastamojen lihantarkastuksen siihen, että lihantarkastus siirrettäisiin aluehallintovirastojen tai Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran hoidettavaksi. Työryhmä on todennut lihantarkastuksen keskittämisen olevan paras ratkaisu lihantarkastuksen ja valvonnan laadun nostamiseksi ja yhdenmukaistamiseksi. Keskittäminen voidaan toteuttaa siirtämällä pienteurastamoiden lihantarkastus valtiolle, joko osaksi Eviran toimintaa tai antamalla se yhden aluehallintoviraston tehtäväksi.
Työryhmä on pohtinut myös mahdollisuuksia lihantarkastusmaksujen kohtuullistamiseen ja tasapuolistamiseen, sillä tällä hetkellä lihantarkastusmaksut vaihtelevat suuresti sijaintikunnasta riippuen. Työryhmä esittää, että pienteurastamoiden lihantarkastusta tuettaisiin valtion varoista. Tukea tarvittaisiin arviolta noin 500 000 euroa vuodessa. Työryhmä on vertaillut eri subventiomalleja keskenään. Mahdollinen valtion tuki on helpointa järjestää keskitetyssä lihantarkastusorganisaatiossa.
Tässä työryhmän raportissa on kuvattu nykyinen lihantarkastuslainsäädäntö, lihantarkastusorganisaatio ja lihantarkastusmaksut. Suomen tilannetta on myös verrattu muihin maihin.
Työryhmä on pohtinut eri vaihtoehtoja lihantarkastuksen järjestämiseksi ja verrannut nykytilannetta, jossa kunnat järjestävät pienteurastamojen lihantarkastuksen siihen, että lihantarkastus siirrettäisiin aluehallintovirastojen tai Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran hoidettavaksi. Työryhmä on todennut lihantarkastuksen keskittämisen olevan paras ratkaisu lihantarkastuksen ja valvonnan laadun nostamiseksi ja yhdenmukaistamiseksi. Keskittäminen voidaan toteuttaa siirtämällä pienteurastamoiden lihantarkastus valtiolle, joko osaksi Eviran toimintaa tai antamalla se yhden aluehallintoviraston tehtäväksi.
Työryhmä on pohtinut myös mahdollisuuksia lihantarkastusmaksujen kohtuullistamiseen ja tasapuolistamiseen, sillä tällä hetkellä lihantarkastusmaksut vaihtelevat suuresti sijaintikunnasta riippuen. Työryhmä esittää, että pienteurastamoiden lihantarkastusta tuettaisiin valtion varoista. Tukea tarvittaisiin arviolta noin 500 000 euroa vuodessa. Työryhmä on vertaillut eri subventiomalleja keskenään. Mahdollinen valtion tuki on helpointa järjestää keskitetyssä lihantarkastusorganisaatiossa.