Luomu 2.0 – Suomen kansallinen luomuohjelma vuoteen 2030
Maa- ja metsätalousministeriö
23.06.2021
Julkaisusarja:
Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja 2021:13This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-366-386-2Tiivistelmä
Luomuohjelman tavoitteet vuoteen 2030:
1. Luomun kulutuskysyntä kasvaa – luomun markkinaosuus viiteen prosenttiin 2030. Luomutuotteiden kulutuskysyntää, vientiä ja luomutuotantoa on kasvatettava tasapainoisesti.
2. Ammattikeittiöiden luomun käytön lisääminen. Suomen Kansallisessa hankintastrategiassa luomun käytön tavoitteeksi julkisissa keittiöissä on asetettu 25 prosenttia vuoteen 2030.
3. Luomuelintarvikkeiden jalostusaste nousee. Luomukysynnän kasvu on suoraan riippuvainen elintarvikkeiden jalostusasteen nostamisesta ja uusien tuotteiden saattamisesta markkinoille.
4. Suomesta merkittävä luomutuotteiden viejämaa. Vientiä varten on kehitettävä kullekin markkinalle soveltuvia tuotteita ja nostettava luomutuotteiden jalostusastetta.
5. Tuotannon lisääminen. Tuotannon on vastattava kysynnän kasvuun tuottamalla markkinoille riittävästi luomutuotteita.
6. Luomukeruualueen kasvattaminen. Suomalaisten luonnontuotteiden kysyntä on suurta ja kysynnän kasvulle on mahdollisuuksia erityisesti vientimarkkinoilla.
7. Luomuvesiviljelyn käynnistäminen. Luomukalalle on kysyntää.
8. Luomuosaamisen ja tiedon lisääminen. AgriHubin avulla on tarkoitus kehittää mm. maatilojen ja koko ketjun luomuosaamista. Luomuinstituutin tutkimusstrategia
2021–2024 julkaistiin vuoden 2021 alussa.
9. Lainsäädäntö ja valvonnan kehittäminen. Vuoden 2022 alusta tulevat voimaan EU:n ja kansalliset uudet luomusäädökset. Ruokavirasto valmistelee uudet luomuvalvontaohjeet.
1. Luomun kulutuskysyntä kasvaa – luomun markkinaosuus viiteen prosenttiin 2030. Luomutuotteiden kulutuskysyntää, vientiä ja luomutuotantoa on kasvatettava tasapainoisesti.
2. Ammattikeittiöiden luomun käytön lisääminen. Suomen Kansallisessa hankintastrategiassa luomun käytön tavoitteeksi julkisissa keittiöissä on asetettu 25 prosenttia vuoteen 2030.
3. Luomuelintarvikkeiden jalostusaste nousee. Luomukysynnän kasvu on suoraan riippuvainen elintarvikkeiden jalostusasteen nostamisesta ja uusien tuotteiden saattamisesta markkinoille.
4. Suomesta merkittävä luomutuotteiden viejämaa. Vientiä varten on kehitettävä kullekin markkinalle soveltuvia tuotteita ja nostettava luomutuotteiden jalostusastetta.
5. Tuotannon lisääminen. Tuotannon on vastattava kysynnän kasvuun tuottamalla markkinoille riittävästi luomutuotteita.
6. Luomukeruualueen kasvattaminen. Suomalaisten luonnontuotteiden kysyntä on suurta ja kysynnän kasvulle on mahdollisuuksia erityisesti vientimarkkinoilla.
7. Luomuvesiviljelyn käynnistäminen. Luomukalalle on kysyntää.
8. Luomuosaamisen ja tiedon lisääminen. AgriHubin avulla on tarkoitus kehittää mm. maatilojen ja koko ketjun luomuosaamista. Luomuinstituutin tutkimusstrategia
2021–2024 julkaistiin vuoden 2021 alussa.
9. Lainsäädäntö ja valvonnan kehittäminen. Vuoden 2022 alusta tulevat voimaan EU:n ja kansalliset uudet luomusäädökset. Ruokavirasto valmistelee uudet luomuvalvontaohjeet.