Ohjeistus elintarvikkeiden koostumustiedon näytteenottoon ja analysointiin : Fineli -päivitystyö
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-466-0
Työpaperi : 2020_007
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-466-0
Työpaperi : 2020_007
Tiivistelmä
Elintarvikkeiden koostumustietokanta Fineliin on kerätty vuosien mittaan eri otannalla ja analyysi-menetelmillä elintarvikkeiden koostumustietoa ja ravintotekijöiden analyysituloksia. Tämän ohjeen tarkoituksena on kuvata ihanteellinen elintarvikkeiden näytteenotto, näytteiden käsittely sekä analyysimenetelmissä huomioitavat seikat, jotta saadaan Finelin kannalta paras mahdollinen lopputulos. Käytännön työssä joudutaan käyttämään myös muihin tarkoituksiin analysoituja tuloksia. Tämän vuoksi on tärkeää, että näytteet, näytteenotto- ja -käsittely dokumentoidaan huolellisesti (Ks. kappale Kirjaaminen). Dokumentaation perusteella Fineli-työryhmä voi arvioida analyysitiedon soveltumista koostumustietokantaan. Näytteiden riittävä kuvaaminen on myös erittäin tärkeätä, jotta analyysitiedot pystytään kohdistamaan tietokannassa oikealle elintarvikkeelle. Ohjeistuksen tarkoituksena on tehostaa mahdollisimman luotettavan tiedon tuotantoa tietokantaan, jotta Finelin tietoja voidaan hyödyntää tutkimuksessa, tuotekehittelyssä, ravitsemusneuvonnassa, ruokalistojen suunnittelussa sekä pakkausmerkintöjen laatimisessa. Finelin ravintoarvojen analysoiminen on usein projektiluontoista. Tämä näytteenoton ohjeistus on tarpeen, jotta Fineliä käyttävät osapuolet voisivat paremmin osallistua tietokannan päivittämistyöhön. Tämän ohjeen tavoitteena on kuvailla näytteenoton valmistelussa huomioon otettavat asiat sekä ohjata elintarvikenäytteiden ostamista, käsittelyä, merkitsemistä, kuljettamista, rekisteröintiä ja laboratoriosäilytystä kansallisella tasolla. Lisäksi tavoitteena on kuvata ravintoaineiden yleisimmät analyysimenetelmät ja nostaa esiin huomioitavia asioista eri ravintoaineita analysoitaessa.
Kokoelmat
- Kirjat [4196]