Rukiin käyttömahdollisuudet kasvavien nautojen ruokinnassa : Rukiin viljelyn riskien vähentäminen -hankkeen tutkimustulokset
Huuskonen, Arto; Pesonen, Maiju (2017)
Huuskonen, Arto
Pesonen, Maiju
Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus
Numero
78/2017
Sivut
13 p.
Luonnonvarakeskus, Luke
2017
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-506-6
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-506-6
Tiivistelmä
Ruis on pohjoisen pallonpuoliskon kasvi, jota tuotetaan ja kulutetaan maantieteellisesti melko suppealla alueella. Suurimpia tuottajavaltioita ovat Saksa ja Puola. Kotimainen ruissato ei ole kovinkaan monena vuonna riittänyt kattamaan omavaraisuutta. Yhtenä rukiin viljelyä rajoittavana tekijänä on perinteisesti ollut muihin viljoihin verrattuna vaatimaton satotaso, joka on heikentänyt rukiin viljelyn kilpailukykyä. Tämä haaste on kuitenkin ainakin osittain ratkaistu uusien ruislajikkeiden kehitystyön kautta. Merkittävä rukiin viljelyä rajoittava tekijä on myös riski siitä, että sakoluvultaan leipäviljaksi kelpaamattomille ruiserille ei ole välttämättä löytynyt vaihtoehtoista kaupallista käyttöä.
Rukiin rehukäytön esteenä on pidetty tiettyjä rukiin sisältämiä haitta-aineita sekä muita rehuviljoja heikompaa maittavuutta. Ruista onkin suositeltu lisättäväksi nautojen ruokintaan rajoitetusti niin, että sen osuus väkirehuseoksesta olisi korkeintaan 20 %. Edellä mainittu perustuu kuitenkin vuosikymmenten takaisiin tutkimuksiin, eikä rukiin rehukäytöstä nautojen ruokinnassa ei ole olemassa tuoretta tutkimustietoa. Rukiin lajikekanta on uudistunut, ja leipäviljaksi kelpaamattomien ruiserien rehukäyttö nautojen ruokinnassa on todennäköisesti mahdollista aikaisempaa suositusta laajemmassa mittakaavassa. Asian selvittämiseksi Rukiin viljelyn riskien vähentäminen -hankkeessa tutkittiin rukiin käyttöä osana kasvavien sonnien rehuannosta.
Kokeessa oli yhteensä 80 maitorotuista sonnia, jotka olivat kokeen alussa keskimäärin 250 vuorokauden ikäisiä ja painoivat keskimäärin 320 kg. Sonnit ruokittiin seosrehulla, jonka kuiva-aineesta 50 % oli nurmisäilörehua ja 50 % väkirehua. Säilörehuna oli hyvälaatuinen timoteisäilörehu (D-arvo 691 g/kg ka). Väkirehuna käytettiin teollista täysrehua, jossa oli ruista 0, 15, 30 tai 45 % väkirehun kuiva-aineesta. Tällöin sonnien ruokinta sisälsi kokonaisuudessaan ruista 0, 7,5, 15 tai 22,5 %. Kontrollirehu oli lihanautojen loppukasvatukseen tarkoitettu täysrehu, jonka pääkomponenttina oli ohra. Jokaisella koeruokinnalla oli 20 sonnia, ja eläimet saivat seosrehua vapaasti.
Sonnien teurasikä oli keskimäärin 484 vuorokautta ja teuraspaino 354 kg. Koeruokinnat eivät vaikuttaneet merkittävästi rehun syöntiin, kasvuun tai teurastuloksiin. Rukiin käytön ei havaittu aiheuttavan sonneille terveysongelmia kokeen aikana korkeimmillakaan käyttömäärillä. Sonnien keskimääräinen nettopäiväkasvu kokeen aikana oli 832 g/pv ja syntymästä teurastukseen laskettu nettopäiväkasvu 691 g/pv. Ruhon lihakkuusluokka oli keskimäärin 5,1 (O) ja rasvaisuusluokka 2,2. Saadun tuloksen perusteella näyttää siltä, että ruista voidaan sisällyttää kasvavien nautojen ruokintaan selvästi enemmän, kuin mitä meillä on perinteisesti suositeltu.
On kuitenkin syytä huomata, että ruokintakoe toteutettiin hyvälaatuista viljaa sisältävillä rehuilla. Heikkolaatuisen viljan rehukäytössä on rajoitteensa. Homeisen rehun ruokinnallinen arvo ja maittavuus on yleensä huonontunut normaalista. Homeisen viljan mahdollisesti sisältämät homemyrkyt ovat myös riski eläinten ruokinnassa. Erityisesti rukiin osalta on huomioitava myös torajyvät, jotka ovat terveysriski, mikäli niitä joutuu eläinten ruokintaan.
Rukiin rehukäytön esteenä on pidetty tiettyjä rukiin sisältämiä haitta-aineita sekä muita rehuviljoja heikompaa maittavuutta. Ruista onkin suositeltu lisättäväksi nautojen ruokintaan rajoitetusti niin, että sen osuus väkirehuseoksesta olisi korkeintaan 20 %. Edellä mainittu perustuu kuitenkin vuosikymmenten takaisiin tutkimuksiin, eikä rukiin rehukäytöstä nautojen ruokinnassa ei ole olemassa tuoretta tutkimustietoa. Rukiin lajikekanta on uudistunut, ja leipäviljaksi kelpaamattomien ruiserien rehukäyttö nautojen ruokinnassa on todennäköisesti mahdollista aikaisempaa suositusta laajemmassa mittakaavassa. Asian selvittämiseksi Rukiin viljelyn riskien vähentäminen -hankkeessa tutkittiin rukiin käyttöä osana kasvavien sonnien rehuannosta.
Kokeessa oli yhteensä 80 maitorotuista sonnia, jotka olivat kokeen alussa keskimäärin 250 vuorokauden ikäisiä ja painoivat keskimäärin 320 kg. Sonnit ruokittiin seosrehulla, jonka kuiva-aineesta 50 % oli nurmisäilörehua ja 50 % väkirehua. Säilörehuna oli hyvälaatuinen timoteisäilörehu (D-arvo 691 g/kg ka). Väkirehuna käytettiin teollista täysrehua, jossa oli ruista 0, 15, 30 tai 45 % väkirehun kuiva-aineesta. Tällöin sonnien ruokinta sisälsi kokonaisuudessaan ruista 0, 7,5, 15 tai 22,5 %. Kontrollirehu oli lihanautojen loppukasvatukseen tarkoitettu täysrehu, jonka pääkomponenttina oli ohra. Jokaisella koeruokinnalla oli 20 sonnia, ja eläimet saivat seosrehua vapaasti.
Sonnien teurasikä oli keskimäärin 484 vuorokautta ja teuraspaino 354 kg. Koeruokinnat eivät vaikuttaneet merkittävästi rehun syöntiin, kasvuun tai teurastuloksiin. Rukiin käytön ei havaittu aiheuttavan sonneille terveysongelmia kokeen aikana korkeimmillakaan käyttömäärillä. Sonnien keskimääräinen nettopäiväkasvu kokeen aikana oli 832 g/pv ja syntymästä teurastukseen laskettu nettopäiväkasvu 691 g/pv. Ruhon lihakkuusluokka oli keskimäärin 5,1 (O) ja rasvaisuusluokka 2,2. Saadun tuloksen perusteella näyttää siltä, että ruista voidaan sisällyttää kasvavien nautojen ruokintaan selvästi enemmän, kuin mitä meillä on perinteisesti suositeltu.
On kuitenkin syytä huomata, että ruokintakoe toteutettiin hyvälaatuista viljaa sisältävillä rehuilla. Heikkolaatuisen viljan rehukäytössä on rajoitteensa. Homeisen rehun ruokinnallinen arvo ja maittavuus on yleensä huonontunut normaalista. Homeisen viljan mahdollisesti sisältämät homemyrkyt ovat myös riski eläinten ruokinnassa. Erityisesti rukiin osalta on huomioitava myös torajyvät, jotka ovat terveysriski, mikäli niitä joutuu eläinten ruokintaan.
Collections
- Julkaisut [85546]