Elintarviketalouden laatutietojärjestelmät. Tavoiteohjelma 2005-2010
Avaa tiedosto
Lataukset:
maa- ja metsätalousministeriö
2005
Julkaisusarja:
Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja 10/2005This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:952-453-248-4Tiivistelmä
Elintarviketalouden kansallinen laatustrategia on elintarviketalouden toimijoiden laatima ohjelma, jonka tavoitteena on elintarvikeketjun yhteisin toimenpitein kehittää tuotteiden ja toiminnan laatua sekä varmistaa laadun säilyminen pysyvästi korkealla tasolla. Samalla parannetaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja kannattavuutta.
Elintarviketalouden laatutietojärjestelmien kehittäminen on tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä laatustrategiassa asetettujen tavoitteiden toteuttamiseksi. Laatutietojärjestelmiä kehittämällä halutaan parantaa alan tuottavuutta sekä vahvistaa elintarviketalouden toimijoiden välistä yhteistyötä ja verkostoitumista. Tieto- ja viestintätekniikan avulla mahdollistetaan uusien ja tehokkaampien toimintatapojen kehittäminen ja omaksuminen. Yhteistyönä toteutettavien ja/tai yhteiskäyttöisten tietojärjestelmien avulla pyritään kustannustehokkuuteen.
Elintarviketalouden laatutietojärjestelmien kehittämisen tavoiteohjelman avulla ohjataan ja priorisoidaan tietojärjestelmien kehittämistä. Tavoiteohjelma kohdentuu alueille, jotka ovat laatustrategian arvojen ja tavoitteiden kannalta keskeisiä ja jotka eivät erityisesti sisälly muihin käynnissä oleviin elintarviketalouden toimialan tai teknologian kehittämisohjelmiin. Tällaisia kohdealueita ovat:
- tietotekniikan hyödyntäminen elintarviketalouden nk. vastuullisten toimintatapojen tukemiseksi ja todentamiseksi sekä
- tietotekniikan hyödyntäminen elintarviketalouden toimijoiden lakisääteisten tehtävien hoitamiseksi sujuvasti ja tehokkaasti.
Tavoiteohjelmassa ehdotetaan vuosien 2005–2010 kehittämistoimenpiteet suunnattavaksi valituille painopistealueille, joita ovat omavalvontaa ja viranomaisvalvontaa tukevat tietojärjestelmät, yhteiset laatua todentavat tiedot sekä tietotekniikalla tuetut hyvät käytännöt.
Elintarviketalouden laatutietojärjestelmien kehittäminen on tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä laatustrategiassa asetettujen tavoitteiden toteuttamiseksi. Laatutietojärjestelmiä kehittämällä halutaan parantaa alan tuottavuutta sekä vahvistaa elintarviketalouden toimijoiden välistä yhteistyötä ja verkostoitumista. Tieto- ja viestintätekniikan avulla mahdollistetaan uusien ja tehokkaampien toimintatapojen kehittäminen ja omaksuminen. Yhteistyönä toteutettavien ja/tai yhteiskäyttöisten tietojärjestelmien avulla pyritään kustannustehokkuuteen.
Elintarviketalouden laatutietojärjestelmien kehittämisen tavoiteohjelman avulla ohjataan ja priorisoidaan tietojärjestelmien kehittämistä. Tavoiteohjelma kohdentuu alueille, jotka ovat laatustrategian arvojen ja tavoitteiden kannalta keskeisiä ja jotka eivät erityisesti sisälly muihin käynnissä oleviin elintarviketalouden toimialan tai teknologian kehittämisohjelmiin. Tällaisia kohdealueita ovat:
- tietotekniikan hyödyntäminen elintarviketalouden nk. vastuullisten toimintatapojen tukemiseksi ja todentamiseksi sekä
- tietotekniikan hyödyntäminen elintarviketalouden toimijoiden lakisääteisten tehtävien hoitamiseksi sujuvasti ja tehokkaasti.
Tavoiteohjelmassa ehdotetaan vuosien 2005–2010 kehittämistoimenpiteet suunnattavaksi valituille painopistealueille, joita ovat omavalvontaa ja viranomaisvalvontaa tukevat tietojärjestelmät, yhteiset laatua todentavat tiedot sekä tietotekniikalla tuetut hyvät käytännöt.